Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Manual bàsic per organitzar una ballada

(Ballades), (Cultura popular)

mado-llucia, 26 Agost, 2010

* Per sentir-vos més còmodes llegint aquest article vos recoman posar la següent banda sonora

 

 


Hola amics, des d'aquí vos volem donar un parell de consells per a facilitar-vos la feina d'organitzar una ballada. Per això s'han de tenir un parell de conceptes clars:

Ballada. S'ha de saber distingir entre els termes ballada i mostra. Les ballades populars són, com el seu nom indica, obertes al poble; tothom hi pot ballar. Les mostres, per contra, són bàsicament espectacles muntats en què les persones alienes a l'agrupació organitzadora només tenen el paper d'espectadors.

Músics. Evidentment, haurem de menester un grup de músics que facin sonar les cançons que seran ballades. Fer ús d'un grapat d'arxius .mp3 o de vells vinils no sol ésser una idea gaire ben valorada a plaça.

Lloc. És importantíssim tenir presents uns petits detalls molt importants perquè una ballada pugui resultar agradable. Els podem resumir en els següents punts.

Trespol. Ha d'ésser adequat per a ballar. Formigó i enrajolats solen ésser còmodes, per contra no ho sol ésser l'asfalt ni l'enrajolat foradat de ses voltes.

Inclinació. L'indret no ha de tenir inclinació. Podeu comprovar que no en té si posau una pilota de tennis enterra i no es mou.

Espai. Els balladors valoren moltíssim els llocs espaiats. Un bon lloc ha de tenir espai per a no pegar-s'hi colzades. Els llocs amb obstacles de tota casta (excés de palmeres, bancs o tests arreu) han d'ésser rebutjats automàticament.

Seny. Si tenim una plaça amb espai, convé no tenir l'ocurrència de matar-lo tancant l'espai amb cadires, taules o amb una enorme i gloriosa escala que puja al cadafal des de la part frontal d'aquest.

Previsió. No tengueu por de quedar curts a l'hora de reservar espai per al ball. Teniu present que hi ha molta gent que té l'afició anar a ballades encara que sigui a un indret ben enfora, especialment si el cartell musical és atractiu. Una altra detall important és no canviar la plaça ni l'hora en darrer moment, em refereixo a quan els balladors ja esperen per dins el poble.


Respecte. Les ballades són una festa tan actual com qualsevol altra i s'han de respectar. A mode d'exemple, se sol considerar molt irrespectuós deixar sonar un grup tan sols vint minuts, tant per al grup com per a gent que pot haver-se desplaçat 20 km atreta per la ballada en qüestió. Tampoc és de bona educació tallar un grup a mitja jota i donar per acabada l'actuació.

Il·luminació. La idea d'il·luminar la plaça si és de nit, no és del tot dolenta...

Fins aquí la primera lliçó sobre com organitzar una ballada popular.

Fins aviat amics![mode irònic apagat]

 

 

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Ballades

Víctor | 26/08/2010, 13:08

xDD QUE GRAN hahaha!

Llàstima que tot i haver rigut molt i ésser un article divertit trop que més d'un se'l podria llegir a pit i aplicar-ho una mica! :P

 

Re: Manual bàsic per organitzar una ballada

Siurell | 26/08/2010, 14:26

Hahahahaha, que bo!! Amb la música de bricomania! hahaha

 

Manual bàsic per organitzar una ballada

Miquel fabioler | 06/09/2010, 08:03

Si me deixau incloure un parell de punts al manual des de dalt des cadafal, vos diré que:
- Estaria bé que quan és fosquet hi hagués una il•luminació apropiada al cadafal. Per apropiada s’entén que la llum permeti llegir els papers als músics sense enlluernar-los amb focus directes.
- Una altra cosa bona de muntar(bueno, bonito, barato) és un envelat o sostre si se pot preveure que plogui abans o durant la ballada amb una probabilitat de més d’un 60%, per tal d’evitar que els equips de so se facin malbé, atès que la integritat física dels sonadors mos la du ben fluixa encara que puguin morir electrocutats.
- Una iniciativa genial seria consultar les agendes per no programar TOTES les ballades el mateix dia i a la mateixa hora, així podríem anar a ballar a més ballades que ara no hi vaig gaire a ballar darrerament x vessa o perquè “me toca tocar” a mi) i descobrir grups nous que mai haurem sentit si sempre triam anar a sentir altres grups amb més “solera” i, no mos enganem, a mi m’agrada tocar però també m’agrada que me toquin... per ballar ball de bot!!! (mentes enfermissas, jajaja)

Au, fins aviat!

 

Re: Manual bàsic per organitzar una ballada

Madò Llúcia | 06/09/2010, 13:56

haha, molt bon comentari Miquel. Gràcies per la teva aportació. El de pensar quin dia es fa una ballada l'havia pensat posar però a vegades es preparen amb tanta antelació que és difícil, però sí, és un detall que es podria mirar.

 

Re: Manual bàsic per organitzar una ballada

Maria Pixedis | 26/04/2013, 14:17

Molt bon manual!!
Esper que més d'un es prengui la ironia com a certessa i poguem gaudir de bones ballades i més ben organitzades per benefici de tothom.

PD:1. No estaria de més comentar els preus excessivament cars o barats que s'autoimpossen alguns grups.
2. Això dels 20 km... N'hi ha que feim aquest recorregut quan les ballades són aprop!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb