Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

«Usos» de la música

(General), (Opinió)

mado-llucia, 24 Agost, 2010

Viure la música és una de les meues grans passions. M'agrada escoltar-ne de tota casta: des dels sons mediterranis fins al pop/rock i passant per la música clàssica i el tecno pop dels anys vuitanta.

L'art musical és viscut per moltíssimes persones, i més en l'actualitat en la qual els recursos tecnològics han anat atracant a poc a poc la música a la gent, i és el fonament i amfitriona de tantes altres coses: balls, esport, festes... La veritat és que la música ha conquerit de cada vegada més indrets en la vida quotidiana.

Tot això pot estar molt bé, però de tant en quant m'hi atur a pensar i em vénen al cap uns quants problemes. Particularment, tot i sentir-hi de meravella, tenc una orella molt sensible. Sovint hi tenc xiulos que no vénen d'enlloc i mai me'n desfaré. Més d'una vegada aquest estiu m'ha tocat sofrir un concert de música en viu (de qualitat variable depenent de l'ocasió) en què els decibels m'han regalat una bona ressaca acústica, amb un xiulo més intens que el que acostum a tenir.

M'agradaria criticar qualcuns mals usos que trop que es fan de la música. Per començar, aquest mateix: per què en determinats concerts -jo ho he viscut sobretot en verbenes- s'ha de tenir la música tan i tan forta? Entesos, jo som d'orella sensible, però és que això no pot ésser bo per a l'orella de ningú a llarg termini. A més, en sentir aquesta música tan forta, arriba un moment que ho sents tot com a distorsionat, no vos ha passat mai de tapar-vos les orelles en un concert i trobar que se sent molt millor?

Els decibels no fan que una música sigui més bona o més dolenta. Tanmateix en la majoria d'ocasions en què se n'abusa no compleix ni tan sols una missió logística: en una verbena en una plaça relativament petita no crec que hagem de passar gaire pena perquè la gent del fons pugui sentir la música bé... però és que en determinats casos se sent des de l'altra punta del poble. A mem, si la gent és a l'altra punta del poble i vol sentir el concert, ja hi aniran, no importa que el so arribi fins a ca seua.

Sense entrar a parlar de les discoteques perquè tanmateix si hi vas, ja saps què hi ha (i no estaria malament que qualcunes també vetlassen el nivell de decibels, per pura qüestió de salut), també odii un altre ús determinat de la música. És el cas de la denominada «música d'ambient». No em malinterpreteu, aquesta música em molesta només en indrets determinats. La veritat és que anar a un bar o un casal de joves que és un lloc tancat on no hi vas precisament a ballar o escoltar música sinó a conversar amb altra gent i tal, per poc forta que estigui la música, ja em sol fer nosa (i ja no en parlem si està tan forta que has de parlar a crits amb els teus companys de taula)... per ventura és una opinió personal, però trob que posar música allà on tothom la sent però ningú l'escolta, no és una idea encertada.

Una altra qüestió seria aturar-se a pensar si hi ha determinada música que sí que fa ambient; personalment he anat a llocs on posaven música xilout i he de reconèixer que no em feia tanta nosa. És per mor del seu ritme més pausat i la seua naturalesa o és que tot això és només una qüestió de gustos?

Aquestes dues són les banalitzacions que més m'emprenyen dels usos de la música. N'hi ha més, i com més en saben de música i més la viuen (pel que veig en la gent que conec) més crítics  són amb aquests i altres usos.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb