Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Les festes de Sant Joan, la lectura.

(Cultura popular), (Opinió), (Viatges)

mado-llucia, 19 Juliol, 2010

Aquí tenim la segona part, la lectura d'unes festes de Sant Joan ja passades pel manacorí Jaume Perelló. Ell ens ha fet una ample visió de la festa des de diferents vessants: la tradició, la festa d'enguany i la prevenció. 

Una vegada havia anticipat el que eren les Festes de Sant Joan a Ciutadella, fent una mica d’història i un repàs pels trets més generals, i fent cas al costumari mallorquí pel que diu que a “festes passades, coques menjades”, ara és l’hora de fer una avaluació de les festes.

Les festes han esdevingut un èxit, com cada any! La veritat és que l’efecte de l’anunci de una marca de cervesa, no ha fet que s’hagi notat un gran augment en quant al nombre de públic. Enguany es comptabilitzaren aproximadament uns 30.000 visitants. El fet que la festa caigués entre setmana, potser hagi fet que la gent hagi prioritzat la feina a la festa, sobretot en un temps on la feina va escassa!.

Si analitzem les festes des de l’òptica protocol·lària, podem dir que enguany s’han viscut situacions no habituals.

 

 

El primer fet, i fou luctuós, fou la mort del caixer Pagès, fet que ocasiona que el seu fill, refusés el ser el caixer pagès enguany. El seu lloc, l’ocuparen dos cosins seus, que ja havien estat caixers i cavallers en anys anteriors. Cal esmentar també que es feu un toc de dol davant la casa del que havia de fer el caixer Pagès, un acte prou emocionant.

Emperò les novetats no s’aturaren aquí!. Si el Sant Joan començava amb fets luctuosos, el segon fet a destacar, protocol·làriament parlant com havia dit abans, fou la caiguda de sa Capellana. El caixer, pati una caiguda, i feu que el seu germà l’hagués de substituir al mig del replec.

La recollida de la bandera per part del caixer fadrí a ca’l caixer casat, fou també molt emotiva i es va constatant com, any rere any, es va incrementant el nombre de persones que volen viure en primera persona aquest moment.

Així les coses, l’entrada del caixer senyor a la plaça d’es Born, plena de gom a gom, fou tranquil·la, sense ensurts.

Cal esmentar també que, com a acte emotiu, dins la missa de caixers, el germà de qui fou sa Capellana, també capellà com el seu germà, feu una homilia molt emotiva, encoratjant a seguir els actes de sant Joan Baptista.

Des de la vessant de la festa, cal dit que va ser un Sant Joan fins dalt! La festa s’ha viscuda amb molta intensitat per els locals i visitants, i la veritat és que, com ja deia a l’article anterior, els Ciutadellencs, han tornar a mostrar la seva cara mes amable, la seva gran hospitalitat.

Si bé també es cert que al mateix Ultima Hora, a l’edició per a Menorca del dia 22 de juny, treia a la seva plana numero 21 una foto de l’estació marítima i un grup de joves per dins de la voravia de la carretera, amb un titular prou cridaner, almanco per a mi “ Arriben els Mallorquins”. També ressaltava amb una tipografia mes petita que “els ferris des de Mallorca arriben plens i els de Barcelona han de desviar-se a Maó”. Jo no se si això pretenia encalentir els petit grup de Ciutadellencs que veuen els mallorquins com una “amenaça”, però a mi m’ho va semblar, no se si per que som mallorquí. Si no fos així, per que no parla de com arriben de plens els ferris des de Barcelona? No sé, ho vaig trobar molt poc encertat. Així com dic això, també cal dir que a l’Ultima Hora també feien esment dels voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja que arribaven des de Mallorca i la resta de l’estat per a donar una mà a les festes.

Hem sembla que la premsa, no ha de mirar amb aquest prisma els arribats, i si així s’ho vol mirar, ho ha de fer des de la mateixa òptica per a mallorquins i per a catalans, o resta de l’estat.

Puc donar fe que enguany s’han tornat a sentir els comentaris, tal vegada alertats per els comentaris que he referit de la premsa, tals com “no importava que arribéssiu”, o “ ja vos ne podeu anar, això no és ca vostra”. Lluny de caure en el parany, he defugit entrar a debat d’aquest tema, ja que crec que si Ciutadella te una festa declarada Patrimoni de la humanitat, és un risc que es corre, que arribi gent vinguda de per tot. Jo he estat amb un munt de Ciutadellencs, i ben ver és que la majoria estan contents que els nouvinguts per a les festes siguin persones integrades dins la festa, sempre s’ha dit que per viure un bon sant Joan, has d’anar amb un Ciutadellenc. Tanmateix, els que no volen gent, son quatre rates i mouen un poc de renou, però, per sort, els hospitalaris son la majoria, i ens ajuden a gaudir de la festa als que arribem amb ganes de viure una festa amb esperit, una festa popular, una festa de poble, un bon sant Joan.

Per altre banda, la cançó de l’anunci de cervesa que abans esmentava el “ pa pa papa parara” o Applejack va ser una nova incorporació als jocs del pla, a que la banda la va sonar quan un cavaller va enganxar una ensortilla. Una altre cançó internacional que va sonar a es pla fou YMCA de Village People, amb el que jo entenc que és un acte d’obertura de les festes envers el mon exterior a Ciutadella. M’agradaria saber a veure quants de Ciutadallencs d’aquests que no volen gent nova a la festa, foren els que corejaren el “pa pa papa parara”, que es feu sentir i a voler dins las festes.

La creadora del blog, Madò Llúcia, hem va comentar que estava intrigada per a veure l’efecte que tindria l’anunci de la cervesa respecte de les festes. Jo m’atreveixo a dir que ha estat bonibé nul. La preocupació de la que parlàvem abans de les festes ella i jo, envers l’arribada massiva de gent i l’ingesta d’alcohol, crec que no s’ha notat. Les assistències que han fet els serveis sanitaris enguany, ha estat amb una xifra molt semblant a la de l’any anterior, seguint una tendència a la baixa ja des de fa uns anys. Enguany el que s’han incrementat han estat els trasllats amb ambulància, per la xifra total ha estada molt semblant.

Enguany hi ha hagut molta gent jove, però jove de bones i de veres, i clar, han volgut seguir els ideals de la joventut actual, consumir alcohol per a passar-ho bé, i clar, la cosa no sempre acaba així com s’espera. Aquests joves, encara no saben on es troba el punt d’equilibri pel que fa al consum de begudes alcohòliques, i clar, això fa que algun d’ells prengués mal, just començar la festa.

I ja per acabar, que ara me n’he adonat de tot el que he escrit, crec Madò Llúcia i lectors del blog que, les festes de Sant Joan a Ciutadella enguany, han anat millor del que molta gent pensava, i hem duit la sort que els mals auguris que ambdós teníem, no s’han complit. Menys mal que no som profetes!!

Salut per tots!

Jaume Perelló.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb