Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Sant Joan a Palma. Fat, fat.

(Cultura popular), (Opinió)

mado-llucia, 30 Juny, 2010

Per Sant Joan, ja comença a ésser típic el desembarc mallorquí a Ciutadella per viure-hi la nit més curta de l'any. Mentrestant, Palma no s'ha mogut del mapa i celebra també, com es tradicional, aquest assenyalat dia del calendari festiu, una festa que es viu arreu dels Països Catalans des de temps ençà.

Emperò, crec que a Palma hi ha qualque cosa que no funciona, i per ventura Sant Joan no és el problema, sinó una conseqüència més d'una sèrie de problemes que la nostra vella ciutat no s'espolsa. Aquells qui quedàrem a Mallorca per Sant Joan i volguérem viure aquesta especial nit a Palma poguérem gaudir d'una revetla al parc de la mar amb una petita ballada amb els Sonadors dels Vuit Vents, correfoc amb Myotragus i un breu concert de rock/folk amb Eixut.

Tot i que no el vaig poder veure, diferents usuaris parlen del correfoc al Blog d'en Potti. I segons pareix les opinions en general són positives. M'aventur a dir que la ballada fou la part més fluixa del cartell, no perquè els Sonadors dels Vuit Vents no hi posassen cor, sinó perquè amb l'aglomeració de gent no hi feia gaire bon ballar, un problema similar al de cada any per Sant Sebastià. Finalment, el concert amb Eixut, un grup novell però amb un estil ja ben característic, va ésser bo i molt animat.

Després d'acabar el concert, en poc més de mitja hora no quedaven al Parc de la Mar més que quatre rates. Per a qualcuns la festa seguia a prop a la platja de ca'n Pere Antoni, on la realitat multicultural de Palma s'hi feia present i es podia percebre amb just un cop d'ull. Era maco veure com els immigrants s'han incorporat a la vivència d'aquesta nit sempre especial per a Palma.

Com bé dic, però, tot plegat ho vaig trobar fat, com altres anys. I no va ésser l'encert o desencert dels dimonis, ni haver ballat estrets, ni haver tengut un cartell relativament curt. Ni tan sols que el concert al parc de la mar acabàs tan prest.

Hi pens, i al cap i a la fi res de tot això ho trob important. Per ventura només és cosa meua, però vaig trobar a faltar altres coses. Els grans detalls que fan popular una festa en un dia que es pressumeix especial. Potser precisament això em faltava, que fos especial, diferent, qualque cosa més que una ballada, un correfoc i un concert, un tríptic que podem viure a qualsevol altra festa poc rellevant. Potser em faltava veure la gent entregada, amb els ulls brillants i amb un encès esperit de festa.

Tal i com he encetat aquest article, qualque cosa no funciona a Palma. Sant Joan, igual que Sant Sebastià, no es viuen com es toca viure una festa popular. I insistesc que el problema no es troba en aquestes dues dates concretes; el problema deu venir d'una altra banda. M'encantaria escoltar altres opinions sobre el tema; la meua és que Palma té una societat malalta en molts d'aspectes. Un d'ells, que té els fonaments de poble totalment esbucats. I això no es pot corregir els dies de festa; es corregeix en el dia a dia. Les festes populars reeixides no crec que siguin més que una conseqüència directa d'una societat sana en tots els aspectes.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb