Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Coneixeu Sant Joan de Ciutadella?

(Cultura popular), (Opinió), (Viatges)

mado-llucia, 18 Juny, 2010

Un bon amic, amant de la cultura popular i de la seguretat a les festes, m'ha escrit aquest article que resumeix tot el que envolta aquesta preciosa festa de Sant Joan a Ciutadella de Menorca. Enguany, una marca de cervesa ha promocionat aquesta festa. L'any passat, a l'anunci hi sortia Formentera i va crear un gran fenomen de masses a l'illa. Passarà enguany a Ciutadella? Esperem que no facin mal bé la festa.

 Vos deix amb les paraules de'n Jaume Perelló autor del llibre "Guia per a la seguretat a les aigües recreatives":

 

Ciutadella de Menorca , per les Festes de Sant Joan. (Vistes per un Manacorí)


Talment per un Manacorí Santantonier veure arribar els dimonis a la plaça del Convent, o per un conventer (barriada de Manacor) veure sortir els Moretons acompanyats dels gegants, alicorn i caparrots, o un ferrierenc a s’entrega de Sa Bandera per Sant Bartomeu, així ens sentim la gent que també estimem la festa de Sant Joan a Ciutadella en sentir el primer toc de flabiol, malgrat no siguem ciutadellencs.

I com es deuen sentir els ciutadellencs?

 

 

Suposo que encara més emocionats. No vull entrar en fer valors de qui estima més la festa ni qui la viu més ni molt manco, emperò si hem vull fer ressò de les diferents corrents d’opinió que en tenen els ciutadellencs de la gent que assisteix a les festes de Sant Joan.

Per als que no hi han estat o no coneixen les festes, cal dir que son unes festes ben arrelades, on els seus inicis es remunten a principis del Segle XIV, on evidentment, esdevenen festes de caire religiós, com la majoria de les festes que seguim celebrant amb un aire folklòric. Llavors, amb el pas del temps, la festa religiosa s’ha convertida en pagana, malgrat sempre en conservem la tradició de les visites als actes religiosos. L’element fonamental de la festa son els polits cavalls de raça menorquina, on els genets (que son anomenats caixers) representen els estaments socials: església, noblesa, artesans (mestre i aprenent) i pagesos. Cal dir amb la veu ben alta que les festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca, son festes Patrimoni de la Humanitat. A qualsevol persona dels que ens trobem a les festes de Sant Joan a Ciutadella, que siguem repetidors a les festes o ciutadellencs, a tots ens sonen els actes protocol·laris de la festa. Aquests son:

 1. Es dia d’es bè, el diumenge abans de Sant Joan.

 2. Es primer toc de flabiol dia 23, es dia abans de Sant Joan.

 3. Es caragol d’es Born, amb l’entrada a galop del caixer Senyor i Sa Capellana, i ja seguit el Jaleo. Cal dir que Es born esta ple de gom a gom.

 4. Sa missa, o millor dit “vespres”, que evidentment no pot faltar l’origen ancestral de la festa, que es du a terme a l’ermita de Sant Joan de Missa, a uns tres quilòmetres de Ciutadella.

 5. Quasi be al mateix temps, hi ha ses avellanes a sa Contramurada, que han perdut el seu ancestral sentit essent desgraciadament una batalla a l’actualitat quan abans era un acte de declaració d’amor i apropament.

 6. I després de vespres, es caragol de Santa Clara, per Santa Clara, Ses Voltes, es Bastió de Sa Font...

 7. El dia de Sant Joan, al matí, ses proves dels jocs d’es Pla.

 8. Llavors, el capvespre, i damunt les 18h, la convidada, on es convida a l’Ajuntament a contemplar els jocs d’es Pla. Aquí també recordem s’ensortilla i ses carotes, es corre abraçats.

 9. I per acabar els festes, el dia sa Sant Joanet, el 25 de juny, els focs artificials.


Així seria un resum protocol·lari dels actes on més fàcil ens es acudir a festes, essent conscient que me n’he botat alguns, podríem dir que així esdevé la festa de Sant Joan a Ciutadella de Menorca.

Una vegada hem parlat dels actes protocol·laris on participa la ciutadania i els arribats a posta per la festa, cal fer una sèrie de reflexions.


 • Com veuen els Ciutadellencs l’arribada massiva de gent a la seva ciutat els dies de la “festa major” ?

Pel que jo he pogut esbrinar, hi ha de tot. Trobem gent la mar d’hospitalària, que ens obre les portes de casa seva i ens ofereixen tot el que tenen, conscients que son que estan als dies de festa de la Ciutat, que compten amb un expositor a nivell estatal, on gent de per tot arreu els pot visitar i poden gaudir tal com ells de la festa, que son una gran quantitat de persones que així pensen. Per l’altre banda, aquelles persones que son reàcies a que hi arribin nouvinguts a la festa, posant en perill les tradicions ancestrals de les festes de Sant Joan a Ciutadella, on amb, la massificació d’aquestes, es perd el sentit folklòric de la festa, facilitant que amb el pas del temps es trenqui el protocol mantingut des de fa tants anys.


 • Quanta gent és present a les festes de Sant Joan de Ciutadella?

Parlar d’una xifra exacta és prou difícil, i sobretot, depenent de qui ho compta, com a les manifestacions. Podem parlar d’una xifra més o manco mitjana de 35.000 persones. A aquesta gent, hi hem d’afegir els residents de l’illa de Menorca que s’hi desplacen, per tant, ja us podeu imaginar la gentada que s’arreplega a les festes de Sant Joan.

Penseu que l’illa de Menorca, compta amb un padró de residents aproximat als 90.000 habitants, per tant, quasi bé s’incorporen poc més d’un terç de la població habitual en aquestes dates just a la zona de Ciutadella.


 • Com s’organitza aquesta arribada massiva?

Doncs, els vinguts de fora, evidentment hi arriben amb els vaixells o amb avió. Les companyies navieres, coneixedores de la demanda, incrementen les seves rutes, per tal de poder donar un servei excepcional al públic, malgrat sigui per interessos propis econòmics. També hi ha bastant de gent que es desplaça des de l’illa de Mallorca amb embarcacions particulars, que son fondejades a les cales més properes a Ciutadella i al mateix port de Ciutadella. Llavors, tot un grup de persones son necessàries per a mantenir l’ordre, la neteja, els serveis a la ciutat, essent aquest un esforç considerable el que fan en els dies de festa.


 • La festa, és coneguda arreu de l’estat, i s’hi desplaça gent de per tot arreu, és positiu?

Com deia un Ciutadellenc al seu blog: “N’estem orgullosos de compartir amb ells el més preuat que tenim”, referint-se a la gent que va a les festes i no és de l’illa. Jo penso com ell, ara bé, les coses s’han de fer amb coneixement i és veritat que totes les masses fan mal, emperò amb educació i amb el civisme que s’hauria d’exhibir, ha de ser positiu per nassos aquesta arribada de gent. La veritat és que en tres-quatre dies, la població de Ciutadella i quasi bé la de tot Menorca, esdevé una xifra prou important com per a no tenir-la en compte. Si vos atureu a pensar, els ingressos que generaran, directa o indirectament aquests visitants, crec que son dignes de respecte. Clar també que, fer calaix a costa de qualsevol cosa, és contraproduent. El manteniment de l’esperit de la festa, la seva part protocol·lària, ha de ser uns dels pilars fonamentals a defensar, emperò amb una bona informació, i sobretot, així com està d’arrelada la festa dins la ciutadania, bon futur encara li espera.


 • La festa és respectada, en l’aspecte tradicionalista i protocol·lari, per Ciutadellencs i nouvinguts?

Jo crec que si, i així ho manifesten també molts de ciutadellencs. És més que evident que les festes folklòriques tenen uns actes importants i destacats, que serien els actes del protocol, que son i han de ser servats per ciutadellencs i nouvinguts per a la festa, per tots aquells que l’estimin i la vulguin fer perdurar. Si ja espenyem això, la festa esdevindrà morta en poc temps. Els actes tradicionals, com per exemple el primer toc de flabiol o es dia d’es bè, no sols son actes de la festa, sinó que son la festa en si mateixa, son els fonaments d’aquesta. Si ens carregem aquests actes, que ens queda? Jo crec que tant locals com nouvinguts en son conscients de que cal preservar els actes amb molt d’apreci. Com a mostra de l’estimació per la festa, cal recordar l’aparició dels Amics de Sant Joan, un col·lectiu que treballa per a guarir la festa de les malifetes que es puguin produir. Els mateixos vilans son els que assabenten als externs del que és permès i del que no ho és als recentment arribats, inclús compartint amb ells consells de tota la vida per tal de no prendre mal.


 • Molta gent al carrer, molta festa per viure, moments per recordar, i la seguretat? Que i qui envolta la seguretat aquests dies de festa?

La seguretat és un punt calent de la festa. Incorporem com a seguretat tot el que envolta als cossos d’emergència, Policia Local, Policia Nacional, Guardia Civil, els membres de l’112, Protecció Civil, Creu Roja, l’IB-Salut i Bombers. En total, l’any passat foren prop de 500 les persones que es dedicaren a aquesta tasca. Crec que cal remarcar l’assistència a aquestes festes de voluntaris de Protecció Civil d’arreu de les Illes, on contribueixen a la festa des d’un punt de vista que sempre s’oblida. Com ells, els mateixos voluntaris de la Creu Roja, que vinguts d’arreu de les illes i la resta de l’estat, sempre resten a punt per a atendre des d’una calcigada a un coma etílic, per desgràcia presents a les festes. Per exemple, aquest cos aporta uns 80 voluntaris i voluntàries a les tasques de prevenció i emergència de les festes.


 • I després dels focs de Sant Joanet, com queda la ciutat? I els ciutadans? I els arribats a la festa?

Una vegada han passat els dies de la festa, tot retorna a la normalitat. Ciutadella es recupera en no rés de les festes, fora ressaques. La ciutat torna a esdevenir aquella ciutat neta, polida, amb aquell aire de frescura que li dona el fet de ser banyada per la mar, i sobretot, amb aquella gent encantadora que cada any ens acull per a celebrar les festes de Sant Joan. Aquesta gent, molts d’ells, ja comencen a comptar els dies que falten per a que tornin a arribar les festes de Sant Joan. I els arribats a la festa? Aquests comencen a marxar, a tornar partir cap a la seva rutina, sabedors segurament que han viscut una de les festes mes polides i que més gent aglutinen arreu de la geografia Espanyola.


A tots i a totes, bon Sant Joan!!!


Jaume Jape.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Re: Coneixeu Sant Joan de Ciutadella?

Josep-Joan | 18/06/2010, 19:52

Des d'uns anys ençà, anar a Ciutadella per Sant Joan és la manera inevitable de trobar-te rodejat de mallorquins i, en menor mesura, de barcelonins. I per gaudir la festa de bon de veres, convé tenir –o cercar-se– un amfitrió ciutadellenc...

 

Re: Coneixeu Sant Joan de Ciutadella?

Jaume | 25/06/2010, 17:00

Au idò, ja ha passat Sant Joan.
En tornar per les terres Mallorquines ja vos ho comentaré com ha anat!!!!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb