Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Quin espectacle!

(Cultura popular), (Opinió)

mado-llucia, 05 Febrer, 2010

I no és cap mentida: les festes de Sant Sebastià a Palma són un gran espectacle. Les desenes de grups musicals que passen pels escenaris de la ciutat en una setmana, les visites guiades, el teatre o el piromusical són alguns dels ingredients d'aquesta setmana que fa tremolar l'illa després de les festes de Sant Antoni.

Qualque cosa passa, però, amb Sant Sebastià. Molta gent ho respira, perquè tot i poder veure grans grups de música per la revetla, qualque cosa hi passa que els ciutadans de Palma, per Sant Sebastià, no respiren aquesta il·lusió i aquesta adrenalina pròpia de qualsevol festa popular.

I tornam al que sempre es diu: aquestes festes, de populars, en tenen poc. Facem una definició ràpida de què vol dir popular. Per no entrar en discussions, quedem-nos amb una definició senzilla, que ens serveix igualment: pertanyent al poble. I crec que aquestes festes no hi pertanyen.

No és de bades que he parlat de l'espectacle d'aquestes dates. Un bon espectacle sempre suma per a qualsevol festa, el problema surt quan explotes tant aquest recurs que arriba el moment en què festa i espectacle són exactament la mateixa cosa, malament rai.

És real: a Sant Sebastià s'ha potenciat tant l'espectacle que és gairebé l'únic pla d'aquestes festes. Què ens quedaria de Sant Sebastià si el despullàssem de tot l'espectacle que l'envolta? Seguiria la gent sortint al carrer per la revetla? No ho sabem, cadascú deu pensar una cosa diferent... la meua opinió és que segurament ens temeríem de com arriba a ser de trista la cosa.

L'Ajuntament ens fa sortir al carrer a base de grans grups de música i forts carregaments de pólvora. El paper del ciutadà en aquesta festa és el d'espectador. Trist paper per a qui hauria d'ésser l'autèntic protagonista de tot plegat. Perquè els foguerons, les torrades i els botellons, no m'acaben de convèncer com a únics ingredients per tornar el protagonisme al poble.

Cap a la ballada hi falta gent! Què passa amb la ballada popular? Facem-ne una descripció ràpida: dos grans grups de música, gran afluència de públic -interessat o no en aquests grups-, gens d'espai per ballar, els balladors obligats a ballar al costat de l'escenari sense gens de sonoritat, gent passant pel mig dels rotlos i pegant colzades... En això tenc una opinió molt clara baldament qualcú no la compartesqui: no és pot consentir de cap manera.

No es pot ballar així o jo, almanco, no faig comptes tornar a ballar així. Per jo el punt més amarg de la revetla és aquest: un afer en què el públic no és exclusivament espectador sinó alhora protagonista de la festa mitjançant el ball... de què serveix? De què serveix si els propis ciutadans -i per mor de la deixadesa de l'ajuntament- dinamiten tota possibilitat de diversió en aquesta plaça. Una de les poques places amb una filosofia clara, de participació, sense botellon pel mig i plena de tradició... i aquest és el respecte que rep? No en parlem pus.

Crec que les coses no són bones de canviar, però clarament no és impossible. De tota manera, estic cert que no canviaran mentre l'Ajuntament de Palma encalci uns objectius erronis, no tengui clar el que hauria de tenir i mentre no deixi de potenciar la massificació i l'espectacle en favor de començar a conrar coses amb valor com l'autèntica participació ciutadana, el respecte, la diversió sense alcohol o la responsabilitat col·lectiva. Si no tenim clars els objectius, mai encertarem en els procediments.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Re: Quin espectacle!

Jaumet | 25/01/2010, 09:48

S'han dignat mai a demanar als ciutadans què és el que volem per les festes?

 

Es necesaria una plaça per el ball de bot

Miquel | 26/01/2010, 14:57

Per jo sembla que els balladors o el ball els hi fa nosa, mesclà na Luz amb el ball de bot no va ser bona idea, els balladors en de tenir una plaça pròpia en que la gent que vulgui ballar ho pugui fer sense problemes, ja se que ells desitjaven la mescla d'estils per que la gent es mogues mes entre places però la plaça espanya plena de gent amb empentes, colzades i sense lloc no era el lloc que tocava per el ball de bot. Hem passat de ballar a la plaça de Santa Eulària tots sols fa un munt d'anys a la Plaça d'espanya o Major amb altres grups sense espai i mesclats.....

 

plaça per el ball de bot

Fina | 05/02/2010, 10:48

estic totalment d'acord amb en Miquel

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb