Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Potti ens parla de la diada castellera

(Entrevistes)

mado-llucia, 06 Octubre, 2009

  En Josep Joan, més conegut com a “Potti”, és tot un personatge dins la cultura popular. Toca pràcticament tots els seus àmbits. El trobarem sobretot fent castells, sonant la gralla, la xeremia i fins i tot ballant a plaça. Immortalitza el moments de les nostres festes carregat amb la seva “desapareguda” càmera i li agrada contar-nos les anècdotes al seu blog, El Blog d'en Potti (http://potti.skamot.com/blog/). Aquest gran pedagog és el que coneixerem una mica més a continuació i ens parlarà de la propera diada castellera. En tots vosaltres: Josep Joan Potti Luna.

From Entrevistes

Com comença la teva aventura dins el món dels castellers i dins la cultura popular?

Una cosa va venir de la mà de l'altra. Començar amb els castells, i més tard interessar-me per la cultura popular, ha estat sempre qüestió de sort. Coneixia amics que ja formaven part de la colla i
m'intentaven convèncer diguen-me que era una activitat molt entretinguda i que m'ho passaria bé si hi anava però el meu interès vers aquesta activitat passava, com per a molta gent, per el simple rol de l'observador. Va ser un horabaixa d'agost quan un d'ells me va aplegar per el carrer fora res que fer i me va estirar cap a un assaig. A partir d'aquí, la resta va venir tota sola. Amb els castells vas de festa en festa, veus altres manifestacions culturals, la comparteixes amb la gent del lloc, te comencen a agradar, t'enganxa, coneixes gent...El teu blog s'ha arribat a fer molt conegut, Internet és una eina imprescindible també per a la cultura popular?


Internet ja és necessari pràcticament per tot. Per trobar informació, per contactar amb els companys, per conèixer gent, per intercanviar punts de vista... És un doi que la gent que participa i vetlla per la cultura popular no en faci ús. Si el meu blog s'ha fet conegut estic ben segur que és perquè no hi havia cap cosa millor a nivell mallorquí en aquell moment (si ens anam a nivell de tot el territori podem trobar webs com festes.cat que donen molta informació sobre les festes que se fan o se deixen de fer en tot el nostre territori). Tota la resta és un poc de sort i d'anar agradant poc a poc a la gent.

[*] http://potti.skamot.com/blog/2009/07/30/desaparicio-i-robatori/


Penses que són importants la cultura popular i les tradicions? per què?


Clar que són importants. Si no què estam fent aquí? La cultura popular i les tradicions és el batec del poble i són allò que, vulguem o no, ens fa pertànyer a un grup, ens uneix a uns territoris i ens separa d'uns altres. És la manera com feien, sent i creien els nostres avantpassats i serà, tal volta, la manera com nosaltres transmetrem aquestes idees.


Que t'agrada més, ballar, fer de casteller o sonar la gralla?


Cada activitat te el seu moment i, ara per ara, és difícil fer-ho tot junt. De totes maneres la diada castellera me dona aquesta oportunitat. Al cercavila sonar la gralla, a Cort fer castells i, al acabar, ballar (enguany amb Carumbau). És un gran dia la diada.


El ball popular ha canviat gradualment molt les darreres dècades. De la mateixa manera que els ritmes populars s'han enriquit de nous instruments i coneixements musicals. Podem parlar de canvis també dins la tradició castellera?


Dintre la tradició castellera clar que hi ha hagut canvis. Des de la inclusió de la dona, fet que ja no ens és estrany, a l'expansió, primer, per gran part dels Països Catalans i, després, per Argentina o, recent-ment, Xile(1), ja és una mostra que la tradició evoluciona.
S'han fet incursions en el tema de les mesures de seguretat amb els cascs que ara porten al cap la majoria dels infants que coronen els castells, hi ha mitjans de comunicació que els hi encanta puntuar les estructures que se fan i organitzar 'lligues', contínuament surten estudis de tots tipus. L'activitat, en el món casteller, està molt viva i, per ara, s'adapta al present o, com a mínim, la intenten adaptar.

(1) I és molt curiós que a Xile, per exemple, no hagin vist els castells com la "punta de lanza de la invasión catalanista" si no com una activitat que adaptada a la seva manera de veure la vida pot cobrir tota una serie de mancances que tenien. Això diu molt de la gent.

Què en penses d'aquells que diuen que els castellers no hi tenen cabuda a l'illa que són un costum del principat? Explica'ns com va arribar a les Illes aquesta afició de fer torres humanes.


En quina franja horària s'emetrà l'entrevista heu dit? :-) Jo estic molt content de que ens hagin triat a nosaltres entre totes les tradicions importades o creades de noves. Això vol dir que ens miren i admiren, de qualque manera, allò que feim. I si tant ens critiquen és, segurament, perquè tenen enveja de lo bé que ens hem adaptat a l'illa. Tal volta serà que no ens diferencien tantes coses com volen mostrar amb els 'principatins'.

Mira, ni fet aposta. Ara fa poc, al esdeveniment que s'ha creat al Facebook per la diada, varem tenir l'honor que els que duen el Facebook de d'Es Güell a Lluc a Peu aportessin una mostra de solidaritat entre associacions i de bon tracte a la llengua comuna. "Castalles??? hara resulta que som a cataluña? ido no som a mallorca i no nia tradicio a balears basta ja de imperialisma catala a baleas". Ho podeu trobar aquí : http://www.facebook.com/search/?q=11a+diada+castellera&init=quick#/event.php?eid=134911387099&ref=ts

A Mallorca les dues colles varen començar de manera molt diferent. Me centraré en la meva, què és la que me conec més. Nosaltres varen sorgir a partir de l'inquietud i la caparrudesa mostrada per un parell d'infants que, després de veure castells principalment per la televisió, volien emular a aquells petits. Els seus pares se varen posar a treballar per tenir contents als infants i poc a poc aquell joc va començar a créixer. Ara, actius, som un centenar de persones a la colla però n'han passats molts més. Però que molts.Al teu blog també hi ha hagut canvis darrerament, què creus que li espera el futur?


No tenc ara mateix pensat cap projecte de futur i és una cosa que me queda pendent. Ara mateix espero poder-lo anar adaptant i fer-lo surar. I si no s'adapta acabarà quedant com un recull d'anècdotes, pensaments, fotografies i records d'una època en la que me dedicava a voltar de plaça en plaça i de festa en festa.

Parlant de la diada Castellera, què se't va passar pel cap quan creares el cartell?


Primer de tot eliminar la típica imatge d'un castell del cartell. Si se vol cridar l'atenció s'han de cercar altres maneres. Mostrar castells sense que sigui la imatge típica. Qui no ha jugat, de petit o de gran, a amuntegar coses que te per casa per fer una torre el més alta que se pugui? Idò el cartell persegueix aquesta idea d'amuntegar coses. En el nostre cas un munter de tassons de plàstic, un Godzilla(tm) que s'ho mira d'enfora com si fos el públic i un nan de jardí que s'enfila per la construcció tal com fan els més petits. Segurament, si volguéssim, podríem cercar un significat molt més alcohòlic i relacionat amb el vici i la perversió però crec que és millor deixar-ho així. Com un divertiment. :-)

Avança'ns, que hi trobarem a la diada?

 

 

Primer de tot, castells. A la plaça de Cort actuaran els Nens del Vendrell, del principat, i les dues formacions mallorquines que se mantenen actives actualment (Al·lots de Llevant i Castellers de
Mallorca). Tot això anirà acompanyat d'activitats per els més petits a la Plaça Major al matí i d'un cercavila, just abans de començar la diada, amb gegants, xeremiers, grallers i tot aquell que se vulgui apuntar. Acabats els castells baixarem de Cort a Ses Voltes a ritme de batucada on ens esperaran els del grup Carumbau per fer-nos ballar per donar pas a... Val la pena que ho conti tot? Millor veniu i feis festa amb nosaltres!

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Re: Potti ens parla de la diada castellera

Siurell | 09/10/2009, 11:17

uau! tots els que conec que són dins el món de la cultura popular fan de tot! Per què deu ser? Si més no, una altra entrevista interessant madò, mem si demà veig aquest famós potti que ara me té encuriosit. Sempre que no mos plogui...

 

Re: Potti ens parla de la diada castellera

Víctor | 09/10/2009, 14:09

Molt interessant s'entrevista i molta sort per a sa diada castellera, llàstima que la m'hauré de perdre :(

 

Re: Potti ens parla de la diada castellera

potti | 11/12/2009, 18:59

Revisant l'entrevista veig que me poses massa bé.

Ànims amb el blog.

 

Fart de tant de potiner

Avorrit de sectaris | 18/09/2010, 12:42

auqes tipo es un sectari, avorrint sempre en les mateixes fotos de correfocs. I una i oli els castells són tan de mallorca com les sevillanes, no tenen acceptació populars i acabaran com la processó de la moixeta, Temps¡¡¡

 

ostres...

xiscoguari | 03/10/2010, 10:01

quina llàstima aquest darrer comentari.
Jo crec que totes les cultures són bones, les jotes i els boleros, no són endemics de mallorca, i la gent els segueix estimant, els castells a jo no m'agraden gaire, no els hi veig la gràcia, però en canvi admir a aquesta gent capaç de fer-los.

En quan a les sevillanes, són ben divertides, s'unic problema que els hi veig és la coreografia, que no admet variacions. També hauriem de pensat que el punt llis del fandango menorqui, és el mateix que el pas base de les sevillanes...
Les cultures han d'unir, quan volen separ, es tornen curtures!
Ah, i en els comentaris crítics, convendria ser valent i posar el nom, per identificar-se. No és dolent estar en desacord amb les coses, en canvi, criticar i no donar la cara... fa olor.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb