Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Balladora i cantant, podem demanar més per una vintena d'anys? Avui xerram amb na Laura Cardell!

(Entrevistes)

mado-llucia, 16 Juliol, 2009

Nom: Francisca Laura Cardell.

Edat: 22

Estudis: Batxillerat social

A plaça: Canta, balla i s'esclata de riure.


Na Laureta, com li dic jo carinyosament, és una llucmajorera balladora pràcticament d'ençà que va començar a caminar i actualment és cantant de dos grups de ball: els ja veterans Balladors de Lluc i els joves sonadors de Quart Creixent. No tenc cap biografia seva que m'ajudi a fer la seva presentació, però vos puc dir que és un plaer ballar amb aquesta joveneta tan alegra i més encara gaudir de la seva veu a plaça. Va de plaça en plaça i de festa en festa, sinó és ballant és cantant. Es dedica a ensenyar tant a petits com a grans a l'escola Calabruix de Llucmajor. I, clarament, és un goig passar el temps amb ella.

Teniu més detalls de la seva biografia a la web oficial de Quart Creixent.

Vos deix amb les seves respostes que segurament hi ha moltes coses que no sabíeu!

 

 

Parla'ns una mica de sa teva trajectòria musical.

Vaig començar a ballar quan tenia 4 anys, a una agrupació folklòrica de Llucmajor. Féiem mostres a les festes del poble, i als voltants. Un dia vaig anar a una ballada popular, que ja no me'n record quin grup actuava, i vaig veure molta gent ballant, però era diferent del que feim noltros quan teníem actuació. No anaven vestits de pagès, podia ballar tothom: gent que en sabia, gent que feia el que podia... Hem vaig afegir a un rotllo i vaig intentar seguir el que feien, mes bé o mes malament vaig acabar la peça que tocaven. Jo n'havia d'aprendre. Na Leo (que en aquell moment no la coneixia) hem va dir que s'impartien classes de Ball de Bot a Llucmajor que perquè no m'hi apuntava. Cada dijous assistia a les classes i poc a poc, vaig anar aprenent de tot. Amb el temps, vaig passar de ser alumne de l'escola de Ball de Bot a Calabruix a ser la que ensenyava a la gent que començava dins aquest món. Anava de plaça en plaça, ballant sense aturar i coneixent molta gent.
Un bon dia a una d'aquestes ballades, na Neus (de balladors de Lluc) cercava una cantant pel seu grup. La gent hem deia que perquè no ho feia jo ja que sabien que havia cantat en públic abans.
Des de ben petita quan a l'escola es feia alguna festa o fi de curs, sempre preparaven una cançó perquè cantàs tota sola. La primera vegada va ser a ''ses matines'', vaig cantar l'àngel i tenia 5 anys, i de mes grandeta vaig cantar la sibil.la. També havia estat component del grup ''caragols amb bicicleta''. Era un grup format per joves de Llucmajor i feim cançons infantils. Al festival que es celebra a Llucmajor cada any, sempre feia alguna actuació musical. A les festes de Nadal, féiem un recital on cantàvem les nadales més populars. Vaig decidir que ho faria ja que era el que m'agradava, i avui dia ja duc 4 anys amb el grup. Hem actuat per diferents pobles de l'Illa, a la festa de l'Estendard, a les fires de Llucmajor, a les festes de San Bernat al Secar de La Real,a les de s'Arenal, a les festes de Palma de San Sebastià, etc. L'any 2007 varem editar un disc, Alba, on hi podeu trobar totes les peces que feim a les ballades populars. Per a mi la gravació del disc va ser una gran experiència ja que no sabia ben bé com ens sortiria ni com ho havíem de fer. Però al final, tot va anar millor del que esperàvem.
Des de fa un any també som component d'un altra grup: Quart Creixent. En el qual som la cantant juntament amb en Josep. És un grup amb molts bons músics amb experiència i es nota amb les bones peces que fan sonar. En aquest darrer any hem actuat a les festes de Muro, a Algaida, a la fira de Pollença... També varem fer un recital a Inca i un a l'auditorium de Palma. I per jo, varen ser dues de les millors actuacions. Vaig disfrutar de cantar, i de la gent que hi va assistir. Gracies a tothom.

Imagina't que haguessis de triar entre ballar i cantar. Què triaries?

Crec que no podría triar Madò Llúcia.
Es el que m'agrada i disfrut a l'hora de cantar i de ballar.
Les primeres vegades que havia de cantar en públic hem feia una mica de vergonya, però quan pujava a l'escenari i veia tota aquella gent esperant que començàs a cantar per poder ballar, allò m'omplia de felicitat i m'oblidava de la vergonya i de tot.
Igualment ballant, quan sent sonar la música, ja sigui una jota o un bolero, no puc estar aturada, necessit ballar. I tu ho saps ben bé, a vegades duim hores ballant que ja no notam es peus, però no aturam ni un moment i si ho feim de seguida que toquen la següent, com a bales a ballar.
I tú trobes que amb tot això jo puc elegir entre una cosa o s'altra??? no, no, no, encara me queda estona per anar de ballades!

Darrerament a les places es veu bastant de gent jove, creus que és una moda o els canvis que hi ha hagut al ball el fan més proper al jovent?

Es vera que ara hi ha molta mes gent jove que s'ha aficionat al ball de bot.

Pens que n'hi ha que encara no saben el que es realment i per això no es volen ficar dins aquest món. Quan dius la paraula ball de bot, es pensen que es cosa de persones majors i que es tracta d'anar vestit de pagès i ballar damunt un escenari amb molta gent mirant, i això fa que molts al·lots i al·lotes ja no ho vulguin provar, per vergonya. Però exactament no es així. Quasi cada cap de setmana hi ha ballades populars a diferent pobles de l'illa. Un grup sona les seves peces i tota la gent que vol sortir a ballar ho pot fer. No és una necessitat anar de pagès ni tenir una parella per ballar. Es tracte de ficar-se a un rotllo i anar seguint els punts que fan, sempre hi ha una persona que comanda. Clar que el primer cop costa un poc mes, però no passa res, sempre trobaràs persones que t'ajudaran. Es veu gent que en sap molt i també gent que quasi no sap res i poc a poc ho va agafant, això es com tot. La majoria de vegades les places estan abarrotades de gent. Jo vos anim a intentar-ho. I si algú en vol aprendre, cada dijous a Llucmajor a l'escola de San Bonavetura, s'impartieixen classes per a principiants i per avançats. I si voleu venir a veure com es fan les classes podeu assistir sense cap compromís.

Ses mostres de ball trobes que són molt diferents al ball de plaça?

Depèn del grup. En el meu cas diria que sí que era diferent una cosa de l'altra, perquè amb el grup que ballava de menuda, sempre feim les mateixes cançons i cada cançó tenia els seus punts, sempre eren aquells. Només ballàvem jotes i boleros. Eren balls més antics com el Parado, boleros Mallorquins, Toni Moreno, la Jota de Pagesia, etc.

Amb el que jo sabia, si anava a una ballada popular no podia seguir el que feien, es vera que per ventura tenia mes facilitat, però els punts no eren exactament iguals. A dia d'avui no hi ha aquesta diferència tan abismal. Les agrupacions folklòriques quan han de fer una mostra, fan els balls que feim normalment a les places. Jotes, boleros, fandangos i mateixes. Clar que un poc mes vistos i mes ben preparats, ja que es perquè la gent disfruti de l'espectacle i de la indumentària que du cada ballarí.

M'ha dit un gorrionet que Quart Creixent està ficat a l'estudi una altra vegada, com trobes que rebrà el públic aquest nou CD?

I aquest gorrionet quin nom té?? ha,ha,ha.
Algun projecte tenim entre les mans. I esperam que tots aquells balladors i aquella gent que li agrada escoltar les nostres cançons, pugui seguir gaudint de la nostra música, ja que el grup no podria avançar sense aquests meravellós públic que ens acompanya a totes les actuacions i que ens dona suport.

Ens pots avançar qualque novetat del disc?

Saps que no Margalida.
Però no et preocupis que t'aniré informant de tot, i seràs la primera en tenir noticies.

Quins projectes de futur tens amb els dos grups on cantes?

Saps que he estat amb la veu un poc malament i no podia cantar, ara he tornat envestir amb tot, però encara estic un poc desconnectada.
Amb Balladors de Lluc ara estam intentant recuperar peces antigues amb nous registres, i incorporant nous musics com heu pogut comprovar a les darreres actuacions, i amb pensaments, encara un poc llunyans, de gravar un nou disc, si tot va així com esperam. Sempre respectat la musica tradicional. El calendari d'estiu ja el tenim bastant ocupat. Ens han contractat per les festes de San Bernat al secar de la real, a Llucmajor, a les festes de Lluc el mes de setembre...
Amb el grup Quart Creixent també tenim alguns projectes. Ara estam incorporant noves peces i cançons pròpies, al nostre repertori. Algunes ja les heu pogudes escoltar a les places, d'altres aviat ja les podreu ballar.

També tenim els mesos d'estiu bastant ocupats. Podeu mirar les dates a la pàgina web www.quartcreixent.es , i sino ja vos anirem informant de novetats o de qualque canvi que hi pugui haver.
De moment, això es el que et puc avançar.

No volia acabar sense donar les gracies a tota aquella gent que ha fet posible tot això.

A na Leo que m'ha ensenyat a ballar durant aquests anys, a na Neus i a tots els components de Balladors de Lluc que han fet posible que cantàs amb el grup, a tots els balladors que no es perden cap de les nostres actuacions, a Quart Creixent per ajudar-me a millorar, a l'escola de ball de bot Calabruix,etc, etc, etc!


Moltes gràcies a tu Laureta estimada per el temps que ens has dedicat. Segueix en davant, millora't de cada dia més per poder gaudir de tu tant a totes les places per molts d'anys!

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

UEi1

Víctor | 24/08/2009, 08:55

Se m'havia passat per alt aquesta entrevista, ai l'estiu...! Molt interessant, m'encanta com sona na Laura, a mem si l'escolt amb Quart Creixent -que ja és mala sort, però encara no l'hi he vista actuar-! :P

 

balladora

Joana Maria | 28/04/2010, 19:49

bones em dic Joana Maria i soc una balladora del sarau alcudienc.. es vera que na Laura fa molt be les dues cosses no totom u sap fer .. no la conec gaire pero la britat es que em fa moltes ganes coneixer-la una mica mes i que m'ensenyi alguns punts dels que ella sap. esper alguna resposta que vagi tot be grassis

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb