Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Entrevistam al sonador més sonat de l'illa!

(Entrevistes)

mado-llucia, 25 Juny, 2009

Crec que hi ha ben poca gent que no conegui les seves rialles. A més de sonador, de gairebé tot instrument tradicional de vent, i ballador també és mestre de les nostres costums als més petits. Com ja sabem hi és per tot i omple d'alegria qualsevol plaça tant sonant el seu flabiol com amb la seva presencia. Normalment no va tot sol, sol anar acompanyat pel seu germà, la seva mare, la seva dona o altres amics també coneguts dins el món del folk. Forma part de diverses agrupacions musicals d'arrel tradicional i com bé ens diu més en davant, té molts de projectes pendents per filar. I que durin!

Avui, i amb moltes ganes, vos vull presentar en Pere Joan Martorell i Rodríguez.


 

Ets de qualque manera omnipresent al món de la música tradicional, des de quan aquesta dedicació?

Als vuit anys vaig començar a aprendre a ballar de la mà de na "Mari" de "s'escola" a la meva escola d'e.g.b., al mateix temps anavem a ballar al nostre barri des Secar de La Real, allà ensenyava en Pep Toni i en Toni Serra que venien d'Aliorna. D'allà no he aturar d'anar a ballades per tots els pobles de mallorca. Devers els 13 anys vaig engrescar-me al món dels xeremiers de la mà dels Xeremiers de Son Roca, Sa Calatrava i de tots els xeremiers vells i joves del moment, i de llavors ençà no he aturat.


Has sonat molts d'anys amb Al-mayurqa, que ha suposat per a tu fins ara aquesta experiència?

Ha estat una gran experiència. D'ençà que vaig conèixer a Toni Roig, va ser a les I Jornades de Cultura Popular celebrades a Muro l'any 1993, somiava sonar amb ell i fora planejar-ho així va ser. Quant les nines del grup partiren a aventurar-se a Barcelona, vaig entrar en la formació. Hem fet moltes de coses, però destacaria l'augment del meu compromís amb la cultura i el país, la identitat, dignificació i defensa de la Cultura. Amb el grup he gravat el DVD "Tradició i Compromís" i dos CD "Amb coherència" i "Temps de Revolta".


Tu que fas de tot, quins projectes tens en ment?

Uf, un caramull, el meu cervell no atura!!!!, per començar m'agradaria acabar els meus estudis al Conservatori, després crear el meu gran somni: un CAT a les illes. Dignificar l'ensenyament de la
música tradicional que esta abandonada seguir potenciant els concerts de folk i les ballades populars. Uf, sa veritat sols hem manquen mans i persones per tirar endavant els projectes que podran perdurar per a les generacions futures...


Música i ball van lligats però, són diferents?

En cap moment, la música fa ballar i el ball vol música mal de ment sigui percussió.


És inevitable no demanar per ell, que ens queda d'en Toni Roig?

Uf, infinitat de coses, el seu record és empenta, energia, honestedat, compromís. Ens queda la seva feina feta amb les cançons, músiques, lletres, dibuixos, escultures, pensaments, etc.


Trobes que les institucions ofeguen la cultura popular? Quin paper trobes que han de tenir en aquest àmbit?

Es injust que els recursos sempre vagin als mateixos, però bé seguirem lluitant per la Cultura i la Llibertat!


Quina música escoltes?
Sobretot escolt música d'arrel tradicional, m'agrada escoltar als nous creadors de música tradicional així com els clàssics.


Quins són els teus referents musicals?

En aquests moments destac a Biel Majoral. Amb una energia i un missatge autèntic i real. També la nostra darrera estada a Irlanda vàrem fer molts contactes amb músics que esper que ben aviat puguem enllestir algun projecte plegats. Finalment vull destacar a l'amic Miquel Brunet que té un exquisit gust per la música.


I ja per acabar, quins trobes què és l'estat actual de la cultura popular?

Deixem la Cultura Popular, parlem de CULTURA!!!, crec que la cultura esta en perill, en uns moments on hi ha molts de creadors pens que manquen espais i ajudes per als nous creadors.
Pel que fa la cultura més tradicional crec que està en bon estat, sols els diferents protagonistes que som nosaltres mateixos podrem tirar endavant més projectes.

Salut a Tots!!!

 

Moltíssimes gràcies Pere, ets i seràs un referent a seguir com a defensor de la cultura a les illes. Segueix en davant. Salut i coratge! com diu es nostre estimat amic Biel Majoral. Fins una altra!

 

Si voleu saber més sobre aquest "personatge" aquí teniu uns enllaços: 

La web oficial de Pere Joan Martorell

El racó d'en Pere Joan Martorell

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Bona entrevista!

Silvia | 26/06/2009, 11:59

Molt bona entrevista!!!!!!!!!!!!!!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb