Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

«Glosadors», la diferència

(Opinió)

mado-llucia, 11 Juny, 2009

Primer de tot m'agradaria presentar-me oficialment com a usuari col·laborador del blog de Madò Llúcia, encara que segur que ja fa estona que hi col·labor i m'hi teniu ben vist.

Avui, voldríem parlar d'un programa televisiu amb una temàtica parescuda a Històries d'un ball, que vàrem comentar fa un temps.. Es tracta del programa Glosadors, que s'emet per IB3 televisió des de fa uns mesos, però que té una essència completament diferent a la del programa de TV Mallorca

Tot i la temàtica (en un és el ball de bot i en l'altre les gloses), el format i l'enfocament d'ambdós programes és radicalment diferent. Com ja vàrem comentar, Històries d'un ball resulta ésser un documental de la vida privada dels components d'una agrupació concreta, un enfocament -per al meu gust- amb una manca absoluta d'interès. Per contra, el programa d'IB3 té un plantejament molt més obert i fresc, amb personatges d'arreu de l'illa i no d'una agrupació concreta... molt més fidel a l'essència popular de la glosa.

De tota manera, per ventura la diferència més important és que, independentment d'on hagin sortit els personatges que hi apareixen, parlen de gloses, recerca, història, varietat i hi podem veure glosadors en acció, mentre que a Històries d'un ball no succeeix amb el ball de bot. En poques paraules: per a la gent que no és glosadora i està al marge d'aquest món, resulta un programa atractiu, on s'aprenen coses i poden viure la seua temàtica amb glosades i combats de picat.

Té a més, això per ventura sí que és més un gust personal, una manera de presentar les coses molt més agradosa, amb presentadors que parlen, i no com a Històries d'un ball, on no se sent ni una pobra veu de fons per situar el televident, sols uns subtítuls a la pantalla.

Idò bé, volíem dedicar un poc d'atenció a aquest programa que ja fa estona que s'emet perquè trobam que s'ho mereix i és un millor exemple de qualitat televisiva i de difusió i promoció de la nostra cultura popular. Baldament TV Mallorca sol estar molt ben plantada, en aquest cas podria prendre nota de cara al futur.

L'apunt negatiu del programa, per a mi, és que no es pot veure a la web d'IB3 (com la resta dels seus programes), en canvi TV de Mallorca d'això sí que se n'ha preocupat.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

vos en recordau...?

Miquel fabioler | 11/05/2009, 12:48

No som seguidor del programa de Glosadors, però ses vegades que l'he topat m'hi he enganxat, me sembla fantàstic: entretingut, interessant, fresc i didàctic.
Però vos enrecordau d0un programa que se deia, is mal no record, "punt de ball" d'M7 en què sortien una colla d'agrupacions i mestres en cultura tradicional que explicaven coses dels balls de les illes? què se n'ha fet d'aquesta minisèrie?

 

Re: «Glosadors», la diferència

Siurell | 11/06/2009, 08:39

Record aquell programa, en vaig veure qualque capitol, i sí es dedicava almanco a mostrar mostres de diferents agrupacions de l'illa. I sa veritat es que no en sé res del que s'ha fet. Tant de bo IB3 que està ara "tant" amb sa cultura popular, ens dediqui un espai pels balladors

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb