Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Pere Dávila

(Entrevistes)

mado-llucia, 07 Abril, 2009

Avui tenc l'honor de presentar-vos i entrevistar en Pere Dávila, jove guitarrista mallorquí del grup Caliu. Tant sona improvitzant jazz com innovant dins el món de la música tradicional. Compagina la seva vocació musical amb la seva professió de mestre de música a un centre d'Educació Primària i Secundària de Palma. Per a conèixer la seva formació amb més profunditat podeu accedir al seu bloc personal.

A continuació donam pas a l'entrevista:


Com i quan et comences a interessar pels ritmes tradicionals?

Bàsicament va ser per casualitat. Jo tocava la guitarra a la meva escola i vaig coincidir amb el germà d'en José Jiménez, en Lluís, fa ja uns 13 anys. Ell m'ensenyà a ballar al principi. Anàvem a totes ses ballades! Anava coneixent gent i férem unes trobades amb s'Estol Rafaler (de la barriada des Rafal a Palma). Després em vaig apuntar a classes a s'escorxador amb na Marga Miró i allà vaig coincidir amb na Pilar López "Reiona", de Xaloc Música. Amb ella contactàrem amb Capocorb, una agrupació de Llucmajor. Començàrem a sonar amb ells, però posteriorment a Xaloc Música cercaven un percussionista i vaig entrar a la formació.


Com neix el projecte de Caliu. Quins referents musicals té?

Continuant amb l'anterior pregunta, després entraren a Xaloc en Jordi Tugores i el seu germà, Miquel. En Joan Laínez ja hi era. Ells tocaven la guitarra, el baix i la flauta dolça respectivament. Romanguérem un any i mig més o manco a Xaloc i, més tard, creàrem el nostre projecte: Caliu. Aquesta va ser la primera formació, amb en Juanan Amer i en Daniel Tugores a les guitarres. La primera ballada va ser al Rafal i hi cantava na Marta Elka! Més tard, per incompatibilitats amb el projecte de Xaloc Música, ho va haver de deixar i hi entrà en Josep Maria Andújar al Violí i, com a vocalistes en diferents etapes, n'Antònia, na Joana Maria, na Carme i finalment na Maribel Vidal, cantant actual de Caliu.


Quins projectes teniu de cara al futur?

Esperam enregistrar el nostre primer disc després de la temporada d'estiu i, sobretot, seguir fent concerts, que és lo nostre. Hi hauran nous temes, nou so i nova veu... El projecte del disc ja toca, després de quasi deu anys!


Una de les característiques principals de Caliu és la innovació, que en penses de l'innovació dins la música tradicional?

Nosaltres intentam, a més d'innovar, cercar una sonoritat pròpia. Això s'aconsegueix arriscant una mica, però intentam guardar l'esperit de cada cançó que es crea i cada una que s'arranja.


Què en penses del ball a plaça?

És un aspecte de la cultura tradicional que aquests 15 darrers anys ha agafat molta força. Trobo que compta amb una salut envejable. Per ventura manquen propostes agosarades on es relacioni ball tradicional i creació, de la mateixa manera que ho fan els esbarts a Catalunya. Dur a terme espectacles de creació fonamentats en la dansa tradicional però amb un aire contemporani... Crear qualque companyia de ball tradicional que tengui en compte aquests aspectes. El ball, juntament amb la música, poden combinar-se fantàsticament bé, i més tenint en compte que la nostra cultura musical i dansaire és mediterrània en el seu cent per cent.


Què hi ha més enllà de Caliu a la teva carrera musical?

Actualment fa poc que he agafat la direcció musical de l'agrupació es Jonc de Sencelles. Després dins el jazz toco amb el saxofonista Manolo Cuesta en format de duo, i amb el guitarrista Gabi Escalas fa poc hem creat un quartet amb el qual interpretam estàndards de jazz de tota la vida i d'autors contemporanis, com Pat Metheny, Benny Golson... En darrer lloc som el guitarrista de l'orquestrina d'Algaida.


Quina música escoltes?

Realment de tot, però bàsicament molt de folk (Kroke, Oskorri, Kepa Junkera, Música Nostra, s'Albaida, Domingo Patricio... Aquest darrer està més emmarcat dins la fusió flamenca, molt bo!), Blues, Rock, i molt, molt, molt de Jazz. Com a música improvitzada és un exemple d'aprofundiment en la creativitat increïble, i com a músic també et manté en forma, ja que no és fàcil i s'ha de treballar i estudiar bastant.


Ja per acabar, i perdona que torni al folk, quin futur li veus a la música i el ball tradicional?

A Mallorca, en relació a la música tradicional, crec que el panorama s'ha quedat una mica estancat. Hi ha els grups de sempre, i no hi ha gaire noves formacions. A més, hi ha formacions que ho han anat deixant. Malgrat aquest fet, però, els grups més estables van treballant i guanyant experiència i això és bo per a la nostra cultura. El temps ho arribarà a decidir tot.

 

Moltes gràcies per tot Pere, esperam ansiosos d'escoltar-vos a la pròxima ballada de dia 25 d'abril a Ruberts (Sencelles). 

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Dávila

Laia | 08/04/2009, 15:39

M'agrada moltíssim la versió tan original del parado de seuva, és una passada enganxa a qualsevol. Caliu sona molt poc darrerament! Això no pot ser...

 

Història de Caliu

Víctor | 08/04/2009, 19:43

Molt interessant, sa veritat! No en tenia ni idea dels inicis de Caliu, no m'hauria imaginat mai que na Marta Elka hi hagués arribat a cantar, remilses :P

 

Re: Pere Dávila

Llucmajorera | 11/04/2009, 15:45

Qui ho hagués dit que els seus inicis varen ser amb Xaloc... molt interessant madò, per quan la pròxima entrevista??? Perquè en posaràs més no?

 

Re: Pere Dávila

PERE | 13/04/2009, 15:46

PER CERT, SI VOLEU ESCOLTAR A LA NOVA CANTANT DE CALIU, NA MARIBEL, AQUESTA SETMANA HEM PENJAT AL NOSTRE MYSPACE 3 TEMAS ON ELLA JA HI CANTA...

QUE VOS APROFITI

PERE DÁVILA

PD: GRACIES PEL VOSTRES COMENTARIS!!!!MOLT AGRAÏT!!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb