Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Sobre "Històries d'un ball"

(Opinió)

mado-llucia, 08 Febrer, 2009

A continuació podreu llegir un article fantàstic sobre aquest programa de la Televisió de Mallorca, "Història d'un ball", tot i què no l'he escrit jo, sinó en Víctor (també ballador), estic d'acord amb tot el que diu. L'acabatall d'aquest text és simplement genial.

Històries d'un ball

Segur que molts haureu vist ja el documental que fa un mes va començar a emetre TV Mallorca, anomenat «Històries d'un ball». Vaig interessar-me per aquest programa després de veure'l anunciat al Diari de Balears: «Televisió de Mallorca estrena avui una sèrie documental sobre el ball de bot, que explica l’actualitat d’una tradició viva i creixent». Si vos he de ser sincer, però, m'agrada molt més com ho anunciava el Diario de Mallorca: «TV Mallorca estrena “Històries d'un ball”, sèrie retrat de l'Escola de Danses». Deixant els titulars de banda, els articles donaven a entendre que es tractaria d'un programa centrat en el nostre ball i la nostra música. Interessantíssim, vaig pensar.

Per ventura és culpa de la premsa, que a vegades s'embulla explicant les coses, però no vaig quedar content amb aquell primer capítol, s'havien parlat de molt poques coses relacionades amb el ball, però bé: a mode d'introducció em va parèixer acceptable, molt centrat en la figura de Bartomeu Enseñat. En veure'n el segon capítol, la decepció va ésser total. Allò era el mateix que veure un espai publicitari d'aquests que duren mitja hora pagat per l'Escola de Música i Danses de Mallorca. De fet, al lloc web de TV Mallorca vaig descobrir que l'eix de ver del documental no era ben bé el ball de bot sinó l'escola esmentada.

Jo crec que perplex és la paraula que definiria bé com em vaig quedar. El que en el primer capítol vaig considerar com a dubtosament passable, en el segon s'incrementava i feia vessar la tina de l'absurd. El que m'imaginava que podia ésser un documental sobre ball, amb punts d'interès, d'actualitat, de repàs històric i de recerca, resultava ésser un “gran germà” de persones vinculades a aquesta escola.

No vull que se'm miri malament, per tothom és sabut que l'Escola de Música i Danses de Mallorca ha jugat un paper clau en la conservació i l'evolució del ball de bot, i aquest fet la fa digna d'esment, com a mínim, en qualsevol documental en què soni el sintagma «ball de bot». Ja ho diuen: entre poc i massa. I aquest documental, com ja he dit, és una eina propagandística, no un documental.

Just vull dir que és una llàstima l'enfocament que s'ha donat a un documental d'un títol tan prometedor. No som cap especial seguidor de TV Mallorca, però crec que com a televisió pública hauria de ser una mica més compromesa amb els continguts d'interès, i amb més raó si són documentals de producció pròpia.

Ja li ho dit a Madò Llúcia, que enviï un correu electrònic a TV Mallorca proposant el documental «Una illa de blogs». En el primer capítol coneixerem la figura de Madò Llúcia, els seus inicis a la blogosfera, un repàs a la història del seu blog... Això a mode d'introducció, en el segon capítol ja veurem coses realment interessants: assistirem a la primera comunió del nebot de Madò Llúcia i parlarem del viatge al Congo que fa comptes fer el cosí gran de na Madò Llúcia. En el tercer capítol, viatjarem amb ell al Congo, la mare de Madò Llúcia ens mostrarà com prepara una coca de trempó, el nebot de Madò Llúcia començarà a aprendre a nedar i un altre nebot de na Madò Llúcia s'afaitarà per primera vegada.

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Monogràfic d'escola de Palma

Miquel fabioler | 12/02/2009, 07:45

Hom sap que una cosa és el succeït i una altra ben diferent lo que conten els mitjans de comunicació, lo que han entès (no gaire cosa). A mi m'agrada sa "minisèrie" de s'escola de Tomeu Ensenyat, clar que jo sabia per endavant de què tractava es programa monogràfic. bàsicament, els de s'escola s'envan a Filipines mentres els filmen i mos conten mitjançant històries de personatges diversos, què és l'escola, els seus membres, què fan i què és el ball de bot dins de s'escola, l'ensenyament...
supòs q no hem d'esperar res + q això, i donar gràcies xq se pugui veure a ballar ball de bot per una vegada en comptes de rock, sevillanes, salsa o merengue.

 

Documental

Víctor | 13/02/2009, 13:21

Ha botat es meu detector de conformisme! Si no hem d'esperar més que això d'una televisió pública poden, per jo, tancar-la. Insistesc: no parla gairebé d'actualitat (la vida privada dels protagonistes m'estim més no considerar-la actualitat), el repàs històric ve a comptagotes i és molt per damunt, no hi ha recerca... Si per jo, que m'entusiasma el ball de bot, aquest documental té un interès nul, em deman quin interès pot trobar-hi una persona que no sap ballar. En fi, no crec que acabi de veure la sèrie sencera, si m'entren ganes de perdre el temps mirant la vida privada dels demés ja posaré Tele5, que com a mínim no la pag jo i no m'he d'empegueir del que hi surt.

 

Re: Sobre "Històries d'un ball"

mado-llucia | 17/02/2009, 10:20

Estic d'acord amb en Víctor. Quasi no parlen del Ball de bot i no interessa a ningú la vida dels components dels grups. Això és fer premsa rosa. Vos imaginau que cada agrupació de ball de bot fes un documental sobre la vida dels seus components? A l'escola de ball X hi trobam na Llucia que s'altre dia va anar a classe de Ioga... per favor... Més qualitat!!!

 

Vida, obra i miracles d'uns que ballen?

miquel fabioler | 02/03/2009, 12:07

Ai, sí! He de dir que per una vegada me venc amb voltros, després d’haver perdut la pista a la miniserie “monotemàtica” sobre “la vida, obra i miracles” dels components (tots i cadascun) de l’escola de música i danses de Mallorca Bartomeu Ensenyat Estrany, caldria afegir de la molt il•lustre noble i lleial ciutat de Palma, vaig veure un altre nou i interessantíssim capítol, i entre ioga, ballet, anar a sa perruqueria i visitar museus, ara veig que ja comença a ser un poc (per fer-ho suau) embafador. Així mateix, a s’escola de Palma, voleu dir que s’hi ensenyen boleros, jotes, mateixes i fandangos? Sí, estic d'acord que hauríem d'exigir + cultura i - premsa rosa. És clar que tractam sobre un documental-propaganda d'una agrupació (x si qualcú no se n’havia adonat encara), però quin sentit té fer un documental de com s’ha fet el documental (en fulano composa sa música pes programa, en mengano fa es disseny gràfic de sa portada, s’altre va a veure una funció de teatre...)? I no hi ha altres grups de múscia i ball tradicional a Mallorca? xq no fan un documental per tots i cadascun dels grups i dels blocs (com aquest i de ses colles i bandes de xeremiers i...)? Lo que va començar com a una cosa prometedora ha acabat, com de costum, en desencís absolut... crec que en bon mallorquí és “arrancada de cavall i colcada d’ase”

 

"hISTÒRIES D'UN BALL"

Maria | 08/03/2009, 09:41

He vist alguns dels programes i ara ja comença a embafar. Per jo em falta més divulgació de tot el que fa a balls populars. Les intervencions d'en Xisco "pipa" són genials, però massa curtes i escasses. Per la gent del ball de bot seria interessant sabre un poc més d'on surt el que ballam i perquè ho ballam així. Tenc la sensació que molts dels que van a plaça no saben què fan i alguns podrien jugar a futbol amb la mateixa dedicació.I encara que no ens agradi sense l'Escola no hi hauria ball a les places. Tots els que ballam directe o indirectament ballam el que va recollir n'Ensenyat.Sí, també hi ha la gent de la part forana que ha mantingut el ball.Però a Palma no hi havia res més que ball de "paneret".Si tenim ballades es perquè va començar s'Escola i gent que hi havia en va sortir i es va començar a fomentar el ball a sa plaça.
Bé, el programa està fet a mida de l'Escola, i per a mi em sobra uin "poc" de propaganda.

 

Història d'un ball

Gatillasso de la Vega | 24/03/2009, 11:51

Sóc ballador des que tenc record i ja no feré els quaranta... Les millors coses de la meva vida m'han passat ballant: he visitat molts d'indrets, he tastat milers de coses bones, he fet amics, m'he enamorat, m'he desenamorat...en fi tota una vida. Però sabeu què és el que no entenc? Veritablement, no sé si hi ha algú a qui li importi el més mínim, però, així i tot us ho diré; doncs el que no he entés mai és en quina part del camí ha quedat tot el que m'ensenyà el primer mestre de ball de bot que vaig tenir quan feia les primeres passes: el galanteig, la dona que ens comprometia i posava a prova, la gràcia de la figura, l'elegància, l'habilitat en seguir uns punts improvisats,... Ara quan vaig a una plaça, en lloc de sentir que les balladores gaudeixin que les tregui, em fan sentir incòmode; quan surt a ses robades o bulles, veig cares que no amaguen el més sincer dels desitjos de que m'equivoqui i no pugui seguir el punt , quan no una espècie d'enuig visceral , de desaprovació,...com de dir "ja està aquí el fatxenda aquest". Tot passa, res queda, però a mi, en el ball nostre ,viure aquestes sensacions em deixa un regust de fel que no em plau gens.
Aquesta és la meva història d'un ball, però això , és clar, no és políticament correcte, ni per a l'Escola, que mai no acabarà d'acceptar que quan et poses com a model a seguir, has d'entendre les disidències i les crítiques ; ni per a aquells que no només no pertanyen a l'entorn de l'Escola sinó que en són contraris,i que gairebé de forma visceral no poden evitar trobar criticable tot el que tengui a veure amb amb la Secta del carrer de Santacília.
En aquest cas, jo em trob al bell mig. Pens que el documental no ha acomplit les expectatives que esperàvem (sobretot fer veure la única i veritable funció de l'Escola; les places plenes de gent que balla i bota durant tantes hores com soni la música sense haver de menester cap tipus d'ajuda artificial que ficar-se al cos paer passar-la de "vici"), però també pens, com un més dels que hem crescut a l'ombra de l'escola, que ha estat una entitat pionera i capdavantera en allò que ha defensat i que per això mereix un reconeixement en lloc de tanta mirada tèrbola... Si tretze capítols d'una TV pública són massa i si són adequats o no és una altre tema que com a contribuent també em fa reflexionar.

 

Re: Sobre "Històries d'un ball"

mado-llucia | 26/03/2009, 11:23

Està clar que l'Escola ha fet molt bona feina amb el que ens va deixar el mestre Ensenyat, encara que trobi que ballen molt exagerat, però això no té res a veure amb la difusió que aquesta escola ha fet del ball a plaça. Ara que n'hi ha d'altres escoles que també han fet molt bona feina, el que passa es que aquesta és la de l'ajuntament, la "oficial". Queda clar que el programa, com a contingut de ball, és pèssim.
Fins i tot, ses meves alumnes des figueral em comentaren sobre el programa, els hi vaig demanar a elles que són de la 3a edat, mem que els hi semblava. Jo esperava trobar-me una resposta més conformista, però no, em van dir que no era gens interessant perquè no xerraven gens de ball, i què tan mateix aquella gent que surt als programes no els coneixen i que no té res a veure una cosa amb s'altre. Sa veritat es que em van sorprendre.

 

Expulsió

karlos | 22/04/2009, 16:52

Al programa només va faltar el text abaix de la pantalla: ENVIA EXPULSAr A ______ si quieres que deje la academia, al 4658.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb