Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Dissabte 3 de març, Illes Balears

(Ballades), (Cultura popular)

mado-llucia, 05 Març, 2007

A Ses voltes tot lo dia hi ha hagut festa. Els balls tradicionals baleàrics han sigut els protagonistes. Llàstima de no poder-ho haver gaudit tot.

Vaig arribar devers les 9 del cap vespre, i el grup de Ball Ciutadella es començava a preparar. Mai havia vist el ball de la nostra illa germana. No m'ho hagués imaginat mai que la influència anglesa fos tan grossa. La vestimenta que duien era molt elegant, les trunyelles ben fermades, rebosillos diferents,gipos per de fora, sense bombatxos, faldillesestretes i amples, ... Magnífics. I els homes, em van semblar com una mescladissa de mallorquí amb Lord anglès, una passada! Em va agradar molt. Es clar, que el ball era per mostrar. Tots sabem que no és el mateix ballar a plaça que ballar com a mostra (desgraciadament). Els menorquins deuen ballar a plaça com es fa a Mallorca? M'agradaria aprendre'n ja que és diferent al que nosaltres ballam com a fandango menorquí, tenen mésfinura , més elegància, una altra manera de fer. Ho sé a Palma actualment no es balla com es ballava abans, però aquest tema obriria un altre debat. Resumint em va saber greu no haver pogut estar als tallers que hi va haver pel matí, això no es troba cada dia, és una llàstima.

Llavors els Eivissencs en feren de les seves. Amb les característiques castanyoles sortiren a l'escenari. Ja sabia com era el ball Eivissenc però mai havia escoltat les seves glosses ni el repicat (llevat delscd's d'UC ). Tres donetes ja majors pujaren al cadafal per glossar. En moments et sents impotent de veure com costums tan nostres com aquestes es vagin perdent, que , per exemple, a l'escola no es mostri l'art de glossar i quedi aquest cant com una cosa estranya que feien antigament. Aquestes tres jaies ens feren riure i gaudir de les seves veus,despedint-se de nosaltres amb el típic "jatuuuu". Perdonau la meva incultura, no sé ni si s'escriu així.
Varem poder gaudir d'un cant tan antic com la Sibil·la, de devers el segle XIV, amb l'acompanyament del tamborino, la "flaüta" i les castanyoles, tres homes amb un to molt monòton ens cantaren un tros d'aquella peça, que m'heu de perdonar que no recordi el seu nom. Llavors donaren pas al seu típic i exclusiu ball, amb la curta, la llarga, canvi de parella, etc. Ens mostraren com la vestimenta femenina duia la seva dotzena de faldilles amb randes. Els homes feien passar pena al públic de no caure del cadafal amb les cosses, llur objectiu d'aconseguir una mirada de la femella.

Com a  darrera actuació ballaren el grup de Música i Danses de Mallorca, organitzadors d'aquell tradicional dia.  Començaren sense presentar-se deixant-me bocabadada davant un ball cortesà. Els homes duien damunt les bufes unes faldilles típiques del segleXVIII i poc conegudes pels mallorquins. Després de ballar la peça, es presentaren i aclariren que abans de que arribés el bolero i la jota es ballava aquest ball que tampoc record el nom (estic espesa avui...) el qual han pogut recuperar. Bona feina. Llavors començaren la mostra de ball.

Pens que dies com aquest no haurien de fer-se com a motiu especial del dia de les Illes. A Catalunya, gràcies a associacions com la de "Va de Bot" es fan tallers de ball balear més sovint que a les Illes. Just abans de les eleccions omplir les festes de ball tradicional no crec que sigui una manera de fomentar el ball i la cultura popular.

Ah! se'm va oblidar agafar la càmera de fotos... amb les presses d'arribar a veure qualque cosa ni hi vaig pensar, em sap greu. Esper que qualque altre bloc amic com "El Blog d'enPotti" o "l'arxiu de cultura popular" ens donin més informació sobre aquest dia "tradicional".

Record  als meus lectors que avui comença el segon cicle de conferències de Cultura Popular al local del carrer de SantaCilia nº 3 a les 19:30h.
Salut!

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Salvem Mallorca!

Víctor | 16/03/2007, 07:59

Madò, a mem si actualitzam es blog eh xD que es fans ja tenim mono d'articles actualitzats!

Per cert, sa ballada que te vaig dir que me sonava de diumenge crec que no existeix xD ha estat un bon cadufo! En fi... ei, mos hem de veure demà a sa manifestació de Salvem Mallorca eh!! ;)

 

ball de mostra

DANIEL | 19/04/2007, 13:36

no m´agrad que es desprcii el ball de mostra ja que es una feina tan digna com la duns altres grups i no es just que la major part dels grups que es dediquen a fer mostra an augmentat el seu repertori musical o l´han adaptat per aquelles persones que no formen parts daquests puguin ballar i també compartir tots plegats ses vetlades que tan bé mos ho fan passar aixi que si els grups la majoria amb molts hanys d´història an fet perdurar la nostra cultura no sls com a mostra sino com a perduració dels nostres avanpassats fins els nostres dies no es correcte que les persones que ballam a plasa i formam part dels grups de música i dansa ens sitem desplasats per aquella gent que no li agrada la mostra aixi que la meva proposta es que si la cultura ens agrada a tots . PERQUÉ HEM DE FER DIFERÈNCIES?

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb