Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Cap de setmana d'abril: Mode Folkie activat!

(Ballades), (Cultura popular), (Opinió)

mado-llucia, 14 Abril, 2013

Començant en bon divendres perdent-me malauradament la presentació del disc Taverners (que ja m'han comentat que va ser un èxit) vaig assistir al ball de sales de s'Alqueria Blanca. Per sort o per desgràcia, no hi havia massa balladors però com que la plaça no és gegant poguérem ballar la mar de bé. Es venien els típics collars de rotlets (ametla, ou i sucre, res pus) i els salers cantaren. En conec casos que diuen que d'ençà en Toni mel no pot cantar amb els Revetlers, no és el mateix i se n'afluixen de fer kilòmetres. Idò vos perdéreu s'estrenada com a cantant den Jaume, sa moixetaganga que no sortia de cap de ses maneres, s'ambient de llevant… hi estic d'acord, sa veu d'en Toni mel és única però la resta dels revetlers també ho son!

Que per qui encara no sàpiga que son ses sales vos deix un video d'enguany: 

A nit, a Calvia, no hi cabia ni una agulla, que n'érem? Dos-cents? I n'hi va haver molts que no vaig veure. I què no en podem estar orgullosos de sa força que té una ballada bona? Sense menysprear les altres ni molt manco, però sonant tan poc Música Nostra és normal que ningú s'ho vulgui perdre.

Malgrat sa gentada que hi havia sa bulla no va ser de les més espolsades.

Vos hi heu fitxat? Tant a nit com al ball de sales, sa gent passa guster de ballar. Ses cançons s'ajusten al ball, a on pots improvitzar punts que és el que ballam a plaça, improvitzat i enriquidor. No obstant, bastava veure s'ambient i els balladors al castell de Bellver el diumenge de l'Àngel, que sí gaudien perquè tenien ballera però de cada vegada ballaven menys. A què ahir sa plaça va estar plena a totes i cada una de les cançons? De fet, pocs descansaren entre ball i ball... i sa raó es tan simple com que el ballador es deixa dur pel que sent i el que transmet aquella música.

Miquelina, hi estic d'acord, no podrem cantar mai en castellà (ni en baléà), sinó en mallorquí que és el nostre català. I vos heu fitxat? “No empro el català estàndard” Fins i tot utilitz s'article salat, i n'està permès! Sorprenent, a què sí? Tant com que l'ànglés d'América no és igual que el d'Anglaterra, igual que el portugués de Brasil no és igual que el de la península, ni el Castellà de Xile és igual que el de Castella. Quanta curtura senyors! Això és el que cerquen, que ens barallem per la llengua, una obvietat, mentre ells fan de les seves.

Aquí teniu exemples de llibres de text que respecten totalment el dialecte de ses illes:

De Altres

 

Avui en tenim per triar. A mig dia amb Esclafits i Castenyetes, que també sonen molt poc i sonen ben bé, a n'és born. I s'horabaixa a Felanitx amb Galivança, antics Calitja (que és igual és nom, són de lo milloret que tenim!). Te dic que... no serà per ballades bones.

Pels qui vulgueu canviar una mica de ball de bot però seguint amb el folk, avui horabaixa a les 16h, hi ha taller de danses folk a la plaça dels patins de ciutat. Canviam ses jotes per valsets, polques, mazurques...

Fins aviat!

Salut i Republica!

  

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Bona fenya

ballaric | 17/04/2013, 01:03

Molt interessant el teu blog, hi he arribat cercant informació del grup Abeniara i fa molt bona pinta, així que hi tornaré!

PS: el baleà aquest mai no l'he sentit, els que el defensen sempre parlen en castellà!

Salutacions desde Barcelona

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb