Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Entrevistam a Es Revetlers!

(Grups), (Cultura popular), (Entrevistes)

mado-llucia, 22 Octubre, 2012

Novetats als enregistraments de música de la nostra terra. El grup de llevant Els Revetlers ens presentarà el seu nou disc dia 31 d'octubre a les 21h a S'alqueria Blanca. Els voleu conèixer un poquet més? Endavant!
De Entrevistes

Sou el grup més conegut de llevant, i dubt que encara quedi qualque ballador sense haver ballat una “cota” vostra, però realment vos coneixen? Contau-mos un poquet de voltros.

Som un grup de set joves, de pobles de la contrada: S'Alqueria Blanca, Calonge, Cala d'Or i Felanitx. De petits ja hem viscut de prop la música i el ball tradicional, i podem dir que som hereus d'uns sons i d'una manera de ballar que no s'ensenya a les escoles, apresa per imitació dels nostres majors.

El grup no és formà fins l'any 1999, quan d'una manera poc esperada es presentà l'ocasió de participar a la fira de música al carrer de Valls. Va ser després d'aquesta eixida que els tres primers components decidiren continuar i el grup va crèixer fins a assolir la formació actual.

 

Sempre heu destacat per voler conservar el ball de pagès, i això agrada molt, perquè malgrat tengueu peces pròpies seguiu mantenint l'esperit de llevant. Quines novetats ens duis? Quines diferències hi ha del primer a aquest?

No hi ha massa novetats en aquest nou treball. Estam molt contents del resultat del nostre primer disc (Encantam sa primera, 2007) i hem decidit seguir una línea molt parescuda. A va de per llarg també hi trobareu una bona partida de cotes i mateixes, un parell de peces populars, com els boleros sevillanos, sa moixeta ganga, la tonada de Sant Antoni..., també hi ha peces del repertori de xeremiers, com la jota de dalt o la calistrona de 3... trobareu adaptacions d'altres músiques, com el fandango de Huelva o sa ximbomba, i també peces de nova creació com el fandango llarg, el bolero de Cala Llonga, la jota de Sant Roc o un fandango que se diu Sons antics.

Allò que més hauríem de destacar d'aquest nou disc és que totes les cotes i mateixes s'han sonat amb instruments antics, alguns d'ells de valor incalculable i d'altres de més de cent vint anys. A més hem procurat deixar constància de moltes i molt variades tonades i cançons de sonadors i cantadors de la zona, que hem après gràcies a enregistraments casolans dels anys 70 i 80, i també les tonades de dos sonadors de violí que són diferents a les que feim normalment.


Toni, sa teva veu és única, sense voler menysprear les altres, però no seria sa primera vegada que sent a qualque ballador/a dient: “es que sa veu de'n Toni és sa millor per cantar jotes, és sa típica veu de pagès”. Conta'ns de qui has aprés?

La veu, o el meu timbre, puc dir que és una herència de família, per part del padrí patern. Amb el recull d'enregistraments de diferents tonades i imitant els cantadors que he conegut he après aquesta varietat de tonades. És el meu petit homenatge a totes aquestes persones que al llarg de la seva vida sonaren i cantaren de pagès.


Quins projectes de futur teniu?

De moment, i després d'aquest període d'enregistrar el nostre segon treball, ara volem gaudir de les presentacions del disc i de la satisfacció d'haver fet aquesta feina, però sense aturar-nos de sonar. Treballarem més o manco en la mateixa línea amb que ho hem fet fins ara, seguir sonant, fent algun taller de mateixes i al mes de març, el diumenge abans de sant Josep, organitzarem la segona trobada de sonadors de pagès, a S'Alqueria Blanca. No per això descartam la possibilitat de renovar o modificar un poc el nostre repertori, però mantenint aquesta sonoritat que ens caracteritza.


Voltros, que se cert que vos heu documentat de valent, com veis les ballades a plaça? Han canviat molt al llarg del temps? Quin futur els hi veis?

Anem per parts i parlem de tres preguntes ben diferents.De la primera pregunta hem de dir que pareix que les ballades gaudeixen del seu millor moment. Mai havien estat tan participatives com ara.

Les ballades, a la nostra contrada, han canviat molt al llarg del temps. Abans, i no fa trenta anys, les ballades eren d'entorn familiar i reduït. No eren tan participatives com ara, sinó que s'arreplegaven familiars i veinats per sonar i ballar. Qualsevol feina o reunió familiar podia acabar amb un ballet improvisat. A la dècada dels 90, hi havia cases o locals on hi havia ball almanco una vegada per setmana, i a vegades dues. Ara als pobles del voltant sols hi ha ballades dos o tres pics cada any, per les festes, encara que siguin balls de més renom i molt més multitudinaris. L'avenç tecnològic era necessari, però pareix que la qualitat vol substituir la quantitat.

El futur que veim al ball, és molt diferent si parlam de ball popular, tal i com el coneixem ara (boleros, jotes i fandangos), o si parlam de ball de pagès (solament cotes i mateixes), futurs més diferents encara si parlam de música o manera de sonar. El ball popular pareix que té el futur assegurat. Evoluciona a gran velocitat, però aquesta evolució és acceptada pels balladors i per la gent que estudia aquest fet socio-cultural. En canvi la manera de ballar que nosaltres hem conegut es va perdent de cada dia, i encara que ho mostram als tallers que duim a terme, és difícil trobar gent amb aquesta manera característica de fer la rossegueta o de ballar cotes amb parella. El poc interès que es mostra per aprendre aquests trets tan peculiars d'un i d'altre ball, fan perillar la seva transmissió en un futur no massa llunyà.

No en parlem ja de la manera de sonar guiterra i guitarró, amb el batut i el borino com a punts fonamentals.


Què els hi deis a tots els balladors que troben enfora anar fins a s'Alqueria en bon dimecres a ballar?

Que no passin gens d'ànsia ni una mica, perquè el proper dimecres dia 7 de novembre a les 21h presentam el disc al teatre mar i terra de Ciutat, i a més seguim amb una agenda de ballades així mateix plena i ja hi haurà ocasions per venir a ballar.


Moltes gràcies per deixar la vostra petjada a aquest blog personal que vol donar un poc de vida a la nostra cultura des ball. Esper poder-vos fer quatre preguntes més als propers discs. Força i endavant! Per molts d'anys!


De Entrevistes

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Re: Entrevistam a Es Revetlers!

Víctor | 23/10/2012, 12:21

Quines ganes, ja, de veure presentar el disc!!!!!

 

Re: Entrevistam a Es Revetlers!

Xisco i Maria | 01/11/2012, 19:29

Enhorabona per l'actuació de dia 31/10. Miradors i balladors gaudírem MOOOLT!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb