Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Entrevistam a Tolo Pizà!

(Ballades), (Cultura popular), (Entrevistes)

mado-llucia, 18 Agost, 2012


Tolo Pizà, 24 anyets, de Ciutat. Llicenciat en biologia i futur doctor en geografia. Fa feina com a becari col·laborador a la UIB.

Divertit, simpàtic, agradable, és l'alegria de les balladores de totes les edats! Apart de tenir-mos encisades amb les seves mans. Tot un partidàs!

Ballador jove i no m'atrevesc a dir novell, per què pel temps que fa que en va aprendre, tocaria dur la “L”! Ara, ningú ho diria!

De Entrevistes

Mem Tolo, explica'ns, com t'introduïres al món del ball de bot?

A l’edat de 15 anys, vaig iniciar-me amb una amiga meva, que em va engrescar a aprendre les nostres danses, però va ser una cosa breu, un parell de mesos, per aprendre els punts bàsics de boleros i jotes...

No va ser fins l’any passat(passats 7 anys de les primeres lliçons de ball) amb una companya de la facultat que decidí tornar a mostrar interès pels balls i ficar-m’hi de cap.


I abans de començar a ballugar-te, com veies això de ballar a plaça?

Sincerament, crec que mai em vaig plantejar com era això d’anar a ballar a plaça, simplement vaig anar-hi per gaudir. Trob que el fet d’anar a plaça és una oportunitat única per a conèixer gent i aprendre nous punts, noves danses...


M'has de dir com ho has fet per, en tan poc temps, aprendre tots els punts, de Llevant, de Ciutat, de Ciutadella, te'ls saps tots!

Bàsicament és una qüestió de posar-hi esment, a classes de ball t’ensenyen els punts bàsics, combinacions, però on realment s’aprèn a ballar és a plaça, i quan un punt no et surt, o et perds demanar a la gent com es fa una cosa o l’altra, i tothom encantat d’explicar-t’ho, això és com una gran família. Jo no diria que els sé tots, ni molt manco, encara me queden molts de punts per aprendre, i com he dit la millor manera de fer-ho és llevar-se la mandra de damunt i agafar i fer cotxada, tant se val si és una ballada a s’Horta, Calvià, Ca’s Concos, Pollença, Artà o Búger sempre hi ha nous punts i noves combinacions a aprendre.


Què li diries a una persona que duu anys a l'illa i no coneix gens el ball popular nostre.

Primer de tot li demanaria que es llevi els prejudicis que té sobre la cultura popular de cada poble, ja que quan la gent en pensa en cultura popular, pensa amb quelcom amb olor a naftalina, passades de rosca, que no són pel jovent sinó cosa de vells...

Li recomanaria provar-ho, com tot en aquesta vida, fins que no ho proves no pots emetre un judici raonable, veure com la gent en gaudeix, s’ha de viure...

Em passa amb molts amics i companys que no poden entendre el perquè estàs constantment mirant on és la pròxima ballada, fins que no ho has provat i ho vius de dedins és mal de fer entendre-ho, és com una gran família.


Ja ens ha quedat clar que ets un gran ballador, i algú encara ho dubta, jo ho “re-confirm”. Dins de la cultura popular estàs ficat a qualque altre lloc?

No, de moment el ball de bot és l’únic de la cultura popular on hi tenc el nas ficat.


Parlem de música. Què t'agraden més les peces pròpies o les tradicionals?

És una pregunta tal volta mala de contestar... però si he de triar em quedaria amb les composicions pròpies, ja que així els grups mostren una tendència a la conservació de les arrels amb els seus ritmes i acords amb una nova producció musical, i no es comporten com a simples transmissors de les cançons de sempre, encara que sempre ve de gust escoltar algunes peces tradicionals a plaça.


Mulla't una mica, i dels grups, quin és el que t'agrada més?

Aquesta pregunta està feta amb mala fe... Saps que això és molt mal de dir... Tots els grups són diferents, n’hi ha que m’agraden més els seus boleros, dels altres unes mateixes, és mal de dir...

I com encara no m’he pres cap llicència fins ara en triaré més d’un, com Abeniara, Es revetllers, o Música Nostra per citar-ne alguns.


Tenim una jove generació de bons balladors que ens assegura un parell d'anys de bones ballades. Com t'imagines, amb els retalls que tenim, les places d'aquí uns anys?

Als darrers anys he vist com cada vegada menys gent jove s’interessa pels balls populars, podem dir que està “de moda”, per tant jo crec que en un parell d’anys no ens hem de preocupar de que no hi hagi balladors a les places per omplir-les i de músics disposats a seguir creant i fent gaudir a la gent.

Amb la quantitat de nous balladors que hi ha hauran de fer les places més grosses.

Les retallades que està sofrint la cultura popular és un fet que no es pot permetre i per tant s’ha de fer tot el que sigui possible per defensar el que és nostre.

 

Moltes gràcies rei, ha estat un plaer saber una mica més de tu. Pensa que demà al Monestir de la Real Hi ha ballada amb Al-Mayurqa i Herbes dolces! No mos fallis!

 

De Entrevistes

del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb