Inici · Arxiu · Àlbums · Enllaços · Contacte

Dia de mostres i ballada a Ariany (2012)

(Cultura popular)

mado-llucia, 31 Juliol, 2012

Bon dia! Com estau? Cansats d'anar de festa? Però si encara queda molt d'estiu!

Avui vos volia comentar que és el que pens sobre el que vaig veure a Ariany aquest cap de setmana. Si fa anys que no faig cap mostra, crec que per s'estil de temps fa que no en veia cap.

Hi vaig anar amb tota la intenció de fixar-me en com ho fan els altres ja que d'aquí poc li trauré la pols al meu vestit d'anar a fer feina del segle... ni vos ho sabria dir amb la historicitat que toca. I mirau que tenc llibres de la temàtica, però a mi sincerament el que m'agrada és el ball actual com a cultura popular viva.

Vaig arribar a Ariany a la tercera actuació, és a dir, no les vaig veure totes. Record veure els dos grups de Petra, el de Santa Margalida i Aires d'Andratx. Abans de tot, voldria donar l'enhorabona al grup petrenc, que ha tengut la força a ensenyar de ballar a una persona amb discapacitat, no és tothom que ho vol ni que en tengui la paciència suficient, i ho dic perquè en conec un cas molt proper.

Tornant al tema de sa mostra dir que em va agradar la varietat d'indumentària i veure la quantitat de balladors que tenen les agrupacions. Això té futur al·lots!
Mem, com ho explic perquè m'entengueu i ningú s'ofengui. Els grups anteriors a Aires d'Andratx ballaren molt bé, però a mi les actuacions se'm feien repetitives i lentes, i sé cert que ho han assajat moltíssim. Com així la darrera actuació se'm va passar en cinc minuts? He de reconèixer que a Aires d'Andratx sempre els he trobat una mica exagerats ballant i d'aquí em sorgeixen alguns dubtes. Fan un espectacle preciós, encisador, varen fer aixecar al públic cansat de seure a les cadires de plàstic, però fins a on el ball popular ha de ser un espectacle? El que més em va agradar va ser l'actitud de festa que tenien, no se'ls veia preocupats per fer-ho bé, s'ho passaven pipa! Se'ls veia gaudir del ball. Es cert que segurament ballen més exagerat que fa uns segles però l'actitud que devien tenir a un ball pagès, com bé explicaren, era de festa. N'hi havia que duien can-can i tot. No obstant també es va posar de moda fa uns segles dur un coixí en es cul i ningú, llevat a les mostres d'indumentària, ha provat de dur-ho a una mostra de ball. Qualcú ha vist un rebosillo amb mirallets? Se cert que si me'n faig un me diuen de tot! Idò a sa possessió que hi ha entre Sant Joan i Vilafranca se'n conserva un d'autèntic, i sí, duu mirallets.

Vull fer un incís sobre els festivals de folklore ja que hi som. Com poden avaluar una cultura? Com així donen premis? Quins criteris empren? Siguin com siguin... una cultura no es pot avaluar, no hi ha una cultura millor que s'altre.

Record fa molts d'anys quan vaig anar als meus primers “mundials” de ball folklòric. El premi d'indumentària se l'endugué un grup peninsular anomenat de “Doña Urraca”, que lluïen unes teles brillants, i un grup mallorquí que que duia una petita mostra de vestits de noces de l'època. I sé que quan li donaren el premi es va aixecar una dóna del seu lloc i va cridar: -“Duen una capa peninsular, no mallorquina!” Què passa, que si als teus avantpassats els hi va pegar sa brusca, o per necessitats de l'època, de vestir fosc o amb vestits sense ser espectaculars és pitjor la teva cultura? No es mereix guanyar un diploma? Mai m'ha agradat que s'avaluàs una cultura d'aquesta manera. El que s'aconsegueix es que es perdi l'essència i es converteixi en pur espectacle.

Tornant al tema de l'actuació d'Aires d'Andratx. He de reconèixer que se'm varen posar els pèls de punta quan a una jota feren com unes aspes d'un molí. Per sort, la vaig poder immortalitzar amb el mòbil per mostrar-vos-ho, malgrat no s'apreciï com en directe. Mirava com ballaven com una jota qualsevol i de cop i volta: Uau! Quina coordinació! Una coreografia espectacular, senzilla, però diferent, a tothom li va encisar.

Cultura popular o espectacle? Dues coses diferents perfectament vàlides. 

 


del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Comentaris

 

Ariany Aires d'Andratx

Miquel Matas | 01/08/2012, 08:40

Hola! Gràcies per la teva crítica, per la part que ens toca, intentam transmetre l'alegria i festa del nostre ball arreu on anam! I en referència al què dius del can can, hem de precisar que a la nostra agrupació ningú duu can can! Si no que són faldetes emmidonades ( i el 90% són faldetes autèntiques del
s. XIX, i que per tant no porten més fona del què pertoca per estufar més). Amb això de la indumentària ens hi miram molt, perquè a una mostra no només s'hi representa un ball, també l'ambient i l'estètica. moltes gràcies!!

 

Ariany Aires d'Andratx

Macià | 03/08/2012, 00:30

Moltes gràcies!!! Ens agrada ballar, però a més, ens agrada formar part de l'espectacle i ho combinam tot. Tenim feina a fer perquè des del ball tradicional fins a l'espectacle hi ha molts de camins i per trobar un equilibri és difícil. Ho anam provant i de vegades resulta millor i de vegades pitjor; però estancats mai.
Agraïm també el tema del vestuari (lo des cancan aclarit més amunt), tema costós, mal de dur, però mantenint l'esperit de la moda de la segona meitat del XIX.
I el tema de la festa: si ballam és perquè hi ha festa, bulla, sarau... I a passar-ho bé s'ha dit!
Gràcies!!!!!!!!!!!!!!!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Subscripció: RSS 0.90 · RSS 1.0 · RSS 2.0 · Atom · Comentaris recents
Powered by LifeType - Design by BalearWeb